Středočeský kraj chce nové letiště

Benešov - Středočeský kraj získal od státu letiště u Benešova. Přistávají na něm hlavně sportovní letadla. Kraj chce rozšířit přistávací plochu, aby mohla pojmout až 20 letadel.

Na travnaté ploše letiště teď přistávají stroje od ultralightů do pětitunových letadel. Právě proto tady chce kraj vybudovat novou přistávací dráhu zpevněnou asfaltem a s osvětlením pro noční lety. „Letová dráha pomůže tomu, že zde budou lítat těžší a větší letadla, hlavně s více pasažéry. Předpokládáme, že by se mohlo i částečně ulevit Ruzyni,” říká radní Středočeského kraje Ladislav Kutík (ODS).

Podle ředitele Letiště Benešov Jaromíra Fatky je hlavním problémem přistávací travnatá dráha, na které nemohou letadla kvůli svým podvozkům bez problémů dosednout. Na nové dráze by mohla přistávat letadla až s dvaceti pasažéry. Letiště chce přilákat hlavně obchodníky a turisty.

Výhody Benešovského letiště jsou podle kraje jednoznačné: leží blízko Prahy a v okolí jsou často navštěvované památky. Město Bystřice, které letiště provozuje, doufá v rozvoj celého regionu. Bystřický starosta Daniel Štěpánek (ODS) si od stavby nové přistávací dráhy slibuje nárůst cestovního ruchu, výstavby restauračních zařízení a obchodů.

Dráha, kterou chce kraj postavit, by byla delší než kilometr. Její vybudování bude stát asi 90 milionů korun. „Samozřejmě záleží na možnostech financování, předpokládáme privátní financování,” vysvětluje Kutík. Benešovské letiště přijímá letadla z České republiky i ze zahraničí. Ta ale musí svůj přílet ohlásit den dopředu. Pokud půjde vše hladce, chtěli by na letišti začít se stavbou další přistávací plochy za dva roky.