Středočeská koalice ve varu. ANO se chce zbavit dvou radních ze STAN

Dohadovací řízení, které může být předstupněm rozpadu koalice, začne ve Středočeském kraji. Hnutí ANO chce, aby Starostové vyměnili dva své radní. Martin Macháček a Věslav Michalik podle ANO pracují špatně. STAN hovoří o „předvolební nervozitě“ hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).

„My jsme vznesli požadavek na hnutí STAN, aby zvážili změnu personální ve svých odborech, a to zejména jsme požádali o výměnu pana radního Macháčka a pana radního Michalika,“ uvedla středočeská hejtmanka. Macháček podle ní špatně řídí svůj odbor investic a majetku, zatímco Michalika jako radního pro regionální rozvoj činí zodpovědným za dlouhé fronty na kotlíkové dotace, které se před krajským úřadem tvořily. 

Starostové tvrzení ANO odmítli. „Všichni členové rady kraje za STAN pracují dobře,“ uvedl Věslav Michalik, který je předsedou středočeské organizace Starostů. Martin Macháček dodal, že „obvinění jsou zcela nepravdivá“. Hejtmanka podle něj nepředložila žádné důkazy. Macháčkovu práci ovšem kritizovala i opozice, podle ní kraj málo investuje. Vít Rakušan (STAN), který je náměstkem hejtmanky, pak hovoří o předvolebním boji. Uvedl také, že se STAN teprve bude muset seznámit s faktickými výhradami ANO.

Samotné dohadovací řízení naplánovali krajští politici na příští pátek. Do té doby je čekají vnitrostranická jednání. Že se termín řízení kryje s prvním dnem sněmovních voleb, pro účastníky prý nebude znamenat problém.

Jaroslava Jermanová a Věslav Michalik bok po boku na snímku z roku 2015 spolu s dalšími politiky. Jermanová byla tehdy místopředsedkyní sněmovny, Michalik starostou Dolních Břežan, kde společně otevírali inovační centrum.
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Vztahy v koalici se v poslední době vyhrotily mimo jiné kvůli výběrovému řízení na audit u krajské správy a údržby silnic. Předmětem sporu se stala soutěž na firmu, která má zkontrolovat účetnictví silničářů. Podle některých názorů by tendr mohla vyhrát společnost s příliš nízkou nabídkovou cenou a je otázkou, nakolik by takový audit byl podrobný a zda by odhalil všechny případné nesrovnalosti.

ČSSD místo Starostů? Nikdo nesouhlasí

Spor mezi oběma hnutími však otřásá budoucností středočeské rady. Dohadovací řízení může být předstupněm odstoupení od koaliční smlouvy, tedy rozpadu koalice. Zda vážně hrozí, není jasné. Hejtmanka uvedla, že to není otázka, na kterou by mohla odpovědět. „Pro nás koalice je živá, a proto jsme dali podnět k dohodovacímu řízení,“ uvedla. Mladá fronta DNES však již napsala, že se Jermanová „sbližuje s ČSSD“. Sama hejtmanka i šéf středočeských sociálních demokratů Miloš Petera to však popřeli.

Zástupci dalších koaličních stran dali navíc najevo, že by jim změna nevyhovovala. Hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS) i zastupitel za Nezávislé Středočechy Milan Schweigstill řekli, že podporují dosavadní půdorys koalice. „Myslím, že to je dobrý základ, výsledky tady jsou a dnešní jednání dalo i určitou naději, že nezvítězí jenom emoce, ale také pragmatismus a seriózní úvaha,“ míní Schweigstill. Rozpad zatím neočekává ani Vít Rakušan. „Pokud dojde k nějaké změně půdorysu, což zatím není na pořadu dne, jak řekla paní hejtmanka, tak to rozhodně nebude z popudu hnutí STAN,“ uvedl.

Středočeský kraj byl v minulosti poměrně klidným regionem a koalice zůstávaly stabilní. Hejtmani se v průběhu volebního období změnili dvakrát – v roce 2012, kdy dosavadní hlava kraje David Rath (ČSSD) skončila ve vazební věznici, a v roce 2014, kdy středočeští sociální demokraté nahradili Josefa Řiháka jeho dosavadním náměstkem Milošem Peterou. Na rozložení sil v radách to však vliv nemělo.

Koalici ve Středočeském kraji tvoří kromě hnutí ANO a STAN také ODS a tři nezařazení zastupitelé. V zastupitelstvu mají většinu 44 z 65 hlasů. Nejsilnější kluby mají obě hnutí – ANO s šestnácti zastupiteli a Starostové s patnácti.