Špinavé, staré, ale zato placené. Veřejné záchody nedělají Praze čest

Události v regionech: Mezi nejnavštěvovanější toalety v Praze patří ty v metru (zdroj: ČT24)

Pražský dopravní podnik letos slibuje zrenovovat v metru minimálně 5 veřejných toalet. Na některých místech včetně těch, kudy prochází velké množství lidí, jsou ve velmi špatném stavu. Jen s dílčí nadsázkou o nich lze hovořit jako o jednom z největších problémů Prahy – vedle nepoctivých taxikářů. Výhledově má projít opravou celkem 25 záchodů.

Ve vestibulu stanic metra Muzeum nebo Anděl jsou veřejné toalety, které nevynikají čistotou, ale ani technickým vybavením. Oprýskané dveře bez klik, zrezivělé vybavení nebo provázek místo splachovadla jsou standardem. Jde přitom o velmi frekventované záchody na místech, kudy prochází mnoho turistů nebo – v případě stanice Anděl – cestujících přestupujících na autobusy. Za jejich použití přitom musí lidé platit, i když ne mnoho.

Pražský dopravní podnik, v jehož vestibulech toalety jsou, však ujišťuje, že se snaží zajistit, aby na tom byly co nejlépe. „Průběžně řeší stav veřejných toalet s jejich provozovateli, aby byly zajištěny základní hygienické podmínky a zároveň udržen technický stav,“ zdůraznila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Že mohou veřejné toalety vypadat k světu, přitom je patrné v dopravních uzlech, které dopravnímu podniku nepatří. Na hlavním nádraží, které prošlo rekonstrukcí v minulém desetiletí, nebo v nové odbavovací hale autobusového nádraží Florenc jsou toalety nové a čisté. Na Florenci se navíc nabízí přímé srovnání toalet v odbavovací hale s těmi v nedalekém podchodu.

Florenc je ovšem jedním z mála míst v Praze, kde mají ti, kdo cítí potřebu, skutečně na výběr. Například ve srovnání s proslulými pařížskými veřejnými toaletami, které stojí takřka v každé ulici, je Praha, zejména její historické centrum, velmi chudá. Protože je toalety nutné dlouze hledat, vznikla na pomoc tomu i aplikace pro mobilní telefony. Program WC kompas vytvořilo sdružení osob se střevními obtížemi. „Ukáže nejbližší toalety v dosahu, mělo by ukázat ty, co jsou do pěti minut,“ nastínila Lucie Laštíková z pacientského sdružení.

Aplikace se přitom neomezuje jen na Prahu, má celorepublikový dosah, ačkoli není zcela vyčerpávající, nejsou na něm například některé nádražní toalety. Uživatelé aplikace do ní ale mohou sami další toalety přidávat.