Soud zamítl návrh žalobce na zabrání skladů spojených se šéfem lihové mafie Březinou

Olomoucký soud zamítl návrh žalobce na zabrání věcí spjatých s hlavní větví takzvané lihové mafie. Šlo o tři sklady lihu, ve kterých byl skladován nelegální líh. Zapsány byly na obchodní společnosti a otce Radka Březiny. Vedle tří skladů šlo také o směnky vystavené ve prospěch Březinovy bývalé ženy Stanislavy. V případu rodinných příslušníků šéfa lihové mafie soud poukázal na paralelní řízení u zlínského okresního soudu, který řeší jejich údajně nelegálně získaný majetek. U zbylých dvou skladů se soud nedomnívá, že by byly opětovně užívány ke spáchání trestné činnosti.

Žalobce v návrhu požadoval zabrání tří areálů, a to v Olomouci-Holici, skladu v areálu firmy Morávia-Chem v Hrobicích na Zlínsku a areálu v Hájích u Duchcova, které byly ve vlastnictví třetích osob.

Podle obžaloby jde o klíčové nástroje trestné činnosti, byla zde vybudována velmi nákladná skrytá podzemní úložiště lihu, která sloužila k daňové trestní činnosti. Žalobce Miroslav Stoklásek v návrhu žádal také zabrání směnek vystavených ve prospěch bývalé Březinovy manželky Stanislavy, směnky byly vystaveny v řádech statisíců až několika milionů korun.

Soud v případu areálu v Olomouci-Holici zapsaného na otce Radka Březiny a směnek vyhověl obhajobě, která poukázala na to, že se otázkou legalizace výnosů z trestné činnosti v této kauze stále zabývá zlínský soud a je potřeba vyčkat na jeho rozhodnutí.

„U zbylých dvou areálů v Hrobicích a Hájích podle soudu sice nastaly úpravy pro páchání trestné činnosti, ale po jejím odhalení už není důvod se domnívat, že by zde nebezpečí páchání trestné činnosti i nadále přetrvávalo. Navíc podle soudu nelze zcela jasně určit, zda byly tyto areály jednoznačně pořízeny z výnosů z trestné činnosti,“ uvedl soudce Eduard Ondrášek.

Březina dostal nejvyšší trest

V hlavní větvi lihové mafie bylo původně souzeno osm lidí. Šest z nich včetně Radka Březiny bylo pravomocně potrestáno v červnu 2017, případ zbylých dvou uzavřel vrchní soud loni v červnu.

Lihová mafie podle rozsudku obchodovala s nelegálním lihem v letech 2004 až 2013. Nejvyšší trest dostal Březina, za daňový únik vyčíslený na 5,6 miliardy korun mu soud uložil 13 let vězení. Loni v červnu mu brněnský krajský soud tento trest nepravomocně zvýšil na 14 let a devět měsíců, podle rozsudku se v letech 2012 až 2014, když byl ve vazbě kvůli lihové kauze, pokusil uplatit kriminalistu a snažil se ovlivnit desítky svědků.

Rozsáhlé obchody s nezdaněným lihem, za kterými stál jako hlavní organizátor Radek Březina, vypluly na povrch na podzim 2012, kdy se v Česku objevila úmrtí způsobená nelegálně vyrobenými lihovinami s jedovatým metylalkoholem. Největším případem byla právě Březinova skupina, která ale s toxickým metanolem neměla nic společného.