Soud zakázal v Brně Uber. Nedodržuje zákon

Soud v Brně zakázal Uberu předběžným opatřením provozovat v Brně taxislužbu, nedodržuje zákon. Auta podle soudu nemají řádná označení či taxametr. Podnět k soudu podala společnost Lido Taxi Radio, brněnský magistrát se k návrhu přidal jako vedlejší účastník. Rozhodnutí platí jenom pro Brno.

Uber v Brně nesmí poskytovat službu v případech, že řidiči k tomu nebudou mít oprávnění, auto není označené jako taxi a nenese název společnosti či nemá taxametr. Vyplývá to z usnesení, které novinářům dnes poskytlo vedení města. Uber je musí začít dodržovat ve chvíli, kdy bude přeloženo do holandštiny a doručeno vedení společnosti. Firma potvrdila, že se odvolá. A překvapilo ji, že se do sporu zapojilo Brno. „Jsme překvapeni zapojením města Brna v civilním sporu, který byl předložen místní soukromou taxi společností. Jsme přesvědčeni, že takové chování je velmi neobvyklé a budeme žádat o jeho vysvětlení,“ uvedla mluvčí firmy Miroslava Jozová.

Musí respektovat pravidla

Vedení Brna je přesvědčeno, že Uber vědomě nerespektuje zákony. „Zájmem města je podporovat kvalitní a legální služby. Společnost Uber však předpisy vědomě nerespektuje. Soud mu nezakázal podnikat, pouze to musí dělat v souladu se zákonem,“ uvedl primátor Petr Vokřál (ANO). Zdůraznil také, že moderní a u mnohých zákazníků oblíbené služby nechce město zakazovat. 

Podnět k soudu podala společnost Lido Taxi Radio, město bylo přidruženým účastníkem řízení. Uber může podat odvolání, které však nebude mít odkladný účinek. Uber, který poskytuje taxislužbu v mnoha zemích světa a mnohde se dostal do sporu s místními samosprávami, začal fungovat v Brně od února. Tvrdil, že není taxislužba, ale spolujízda a poskytuje službu v souladu s evropskými směrnicemi.

V Praze soud nezakazoval

V Praze zatím soud Uber nezakázal. V hlavním městě funguje Uber od roku 2014. I tam se setkal s protesty. Taxikáři blokovali v centru dopravu a nakonec se obrátili na soud. Ten však loni v listopadu konstatoval, že neexistuje žádný předpis, který by zakazoval využívání aplikace Uber POP a zrušil pokutu, kterou řidič dostal. Pražský magistrát chce toto rozhodnutí zvrátit.

Nedostatečné legislativní ukotvení celé oblasti přiznávají i právníci. „V té podobě, jak to dnes známe, neexistuje žádný konkrétní právní předpis, který by tento produkt sdílené ekonomiky reguloval,“ říká advokát Martin Kulhánek.

Soudní spory o službu Uber se vedou i v zahraničí. Soud v Římě dal na začátku dubna zapravdu žalobě tradičních taxislužeb, podle které aplikace využívané Uberem představují nekalou konkurenci. Uber tak podle médií nesmí v Itálii používat mobilní aplikace Black, Lux, Suv, X, XL, Select a Van. Soud firmě také zakázal propagovat v Itálii její služby.

A na konci března Uber oznámil, že se stahuje z dánského trhu. Důvodem je nový zákon o taxislužbě, podle kterého musejí řidiči splňovat nové požadavky, jako je například taxametr. Zákon vznikl po stížnostech místních taxikářských odborů a některých politiků, kteří mají zato, že Uber je pro dánské taxikáře nekalou konkurencí, protože nesplňuje zákonné normy platné pro osobní přepravu.