Soud v Jablonci nad Nisou v kauze řidičských průkazů rozdal podmínky i pokuty

Podmíněné a peněžité tresty uložil Okresní soud v Jablonci nad Nisou dalším dvěma obžalovaným v kauze neoprávněně vydávaných řidičských průkazů. U zkušebního komisaře i provozovatele autoškoly schválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřeli se státním zástupcem. Oba soud potrestal tříletou podmínkou se zkušební dobou na čtyři roky. K tomu musí každý zaplatit 200 tisíc korun, navíc státu propadne zabavených 83 tisíc. Petra Malého, který byl zkušebním komisařem v Tanvaldu, soud potrestal i zákazem výkonu funkce ve veřejné správě a samosprávě na čtyři roky. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

Devětačtyřicetiletý Malý byl obžalován ze zvlášť závažných zločinů zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku, hrozilo mu až deset let vězení. Čtyřiačtyřicetiletý provozovatel autoškoly z Jablonce Lukáš Čičmanec byl obžalován za účastenství ve formě pomoci ke zvlášť závažnému zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a z přečinu přijetí úplatku.

Ze stejných trestných činů byli obžalováni i další dva provozovatelé autoškol, u kterých soud dohodu o vině a trestu schválil před týdnem. I jim soud uložil tříletý podmíněný trest se zkušební lhůtou na čtyři roky. Sedmašedesátiletý Ladislav Čičmanec z Jablonce k tomu musí zaplatit 200 tisíc korun a o tři roky mladší Radoslav Fišera z Velkých Hamrů padesát tisíc.

V kauze šlo o 84 případů, kdy žadatelé neoprávněně získali řidičský průkaz nebo si rozšířili oprávnění. Malý byl zkušebním komisařem na úřadu v Tanvaldu od roku 2017, policie zdokumentovala podvody při závěrečných zkouškách za období od konce listopadu 2021 do začátku května 2022.

Obdobný případ řeší aktuálně také soud v Děčíně, kde byli obžalováni komisař z úřadu ve Varnsdorfu, čtyři zástupci autoškol a tlumočník. Také v této kauze dva provozovatelé autoškol přiznali vinu a uzavřeli dohodu o trestu.

Děčínský soud jim také uložil podmíněné tresty a k tomu musí dohromady zaplatit 900 tisíc korun. V kauze řešené děčínským soudem podle obžaloby neoprávněně získalo řidičský průkaz nejméně 722 lidí z celého Česka.