Skoky na Karlovarsku: Zloděj se zranil při krádeži v kostele

Karlovy Vary - Měď je cenným kovem, o který se často zajímají zloději. A jsou schopni ji ukrást z nejneuvěřitelnějších míst. Naposledy ve Skocích na Karlovarsku, kde pro ni lezli přímo na střechu kostela. Při riskantním výkonu jeden zloděj spadl a vážně se zranil. Police ale dopadla i ostatní. Mají na svědomí škodu za pět milionů korun. Za ničení kostela hrozí pachatelům až 3 roky vězení.

Zloději podle policie vlezli do kostela tak, že si vyřízli díru do postraních dveří. Poté s nářadím vylezli na střechu až k jedné z věží. „Vršky věží odříznuli motorovou pilou, ty spadly dolů a rozlámaly se,” říká Ján Kováčik z Kláštera Teplá.

Na zemi z rozbitých věží zloději trhali měď, kterou chtěli prodat ve sběrnách. Nejmladší ze zlodějů, kterému bylo 17 let, se při ničení kostela vážně zranil - právě při řezání věží. Vzhledem k závažným mnohačetným poraněním byl letecky transportován do Fakultní nemocnice v Plzni.

Věřící označují Skoky za významné poutní místo. Do začátku druhé světové války se tam scházely každý rok desetitisíce lidí. V posledních deseti letech ale opuštěný kostel zloději několikrát vykradli. „Zapřáhli traktor za mříž a vyrvali to i s futry. Než přijela policie, byli pryč,” konstatuje náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jiří Behenský.

Nepomohlo ani to, že řeholníci ze sousedního kláštera zazdili všechny hlavní dveře kostela a odvezli z něj vzácný obraz. Policie zjišťuje, jestli zloději z kostela odvezli jen měď, nebo i jiné ozdobné předměty.