Ruina u brněnského dolního nádraží jde k zemi. Dráhy chtějí předejít dalším tragickým požárům

Na brněnském dolním nádraží začala demolice ruiny někdejší drážní administrativní budovy. Dlouhodobě v ní přebývali lidé bez domova. České dráhy o jejím zbourání rozhodly po jarním tragickém požáru v jiném opuštěném objektu na drážním pozemku u dolního nádraží. Při něm uhořelo osm bezdomovců.

Budovu, jejíž demolice v pátek dopoledne začala, České dráhy již dávno nevyužívaly. Byla v havarijním stavu, nikoli však skutečně prázdná. Hlavně v zimních měsících v ní hledali úkryt lidé bez domova. Každou noc se jich sem stahovaly desítky, někteří přicházeli docela pravidelně. Bezdomovci se pak v chladných nocích uvnitř zahřívali jednak alkoholem a jednak si rozdělávali oheň.

Právě kvůli rozdělávání ohně dráhy o demolici budovy rozhodly. K zemi jde v obavách, aby se neopakovaly požáry, které v nedávné době postihly několik chátrajících objektů v okolí.

Nejtragičtější následky měl květnový požár v opuštěných stavebních buňkách v Plotní ulici, kde nocovalo osm bezdomovců. Když začalo hořet, nedokázali se dostat ven a všichni uhořeli. Počtem obětí to byl čtvrtý nejtragičtější požár v Česku od roku 1990.

Před třemi lety uhořeli tři bezdomovci také v opuštěném nákladním vagonu v Brně. Vůz byl plný odpadu a zřejmě sloužil lidem bez domova jako noclehárna.