Řidiči stojí v kolonách na jihu Ostravy i čtvrt hodiny. Situace se o víkendu ještě zhorší

Velmi komplikovaný je od úterního rána průjezd nejlidnatější ostravskou částí Jih, kde se kvůli rekonstrukci zcela uzavřely mosty ve Výškovické ulici. Na objízdných trasách v Čujkovově i Pavlovově ulici se tvoří dlouhé kolony. Situace se ještě víc zkomplikuje o víkendu, kdy se uzavře i frekventovaná Rudná.

Situace v jižní části Ostravy je nejhorší v ranní dopravní špičce. Řidiči si stěžují například na semafory, vadí jim údajně špatně nastavené časové intervaly světelné signalizace na křižovatce s Plzeňskou ulicí. K problémům dochází hlavně při výjezdu z ucpané Čujkovovy ulice.  

Moravskoslezský kraj tvrdí, že situaci v místě nelze řešit jinak, i přesto ale navrhne další změnu nastavení semaforu v problémové křižovatce, aby lépe reagovaly na aktuální situaci.

„Optimální řešení neexistuje, uzavírková komise, kterou tvoří zástupci investora, města Ostravy, policie, zhotovitele stavby a dalších institucí, pečlivě vyhodnotila všechny možnosti, jak řešit dopravu. Vybrala nejmenší zlo,“ řekla mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová. 

Stav mostů je kritický, opravu nebylo možné odkládat

Moravskoslezský kraj apeluje na všechny řidiče, aby byli při průjezdu lokalitou disciplinovaní. I drobnější nehody by mohly dopravu v místě ještě více zkomplikovat. Stavba je podle hejtmanství velmi náročná, ale vzhledem ke kritickému stavu mostů musela začít co nejdříve. 

Po zkušenostech z jiných podobných staveb věříme, že se situace po několika dnech uklidní a ustálí.
Nikola Birklenová
mluvčí Moravskoslezského kraje

Měnit harmonogram prací, výluk nebo vést objízdné trasy jinými ulicemi také podle kraje není možné. V Ostravě totiž probíhá zároveň hned několik stavebních akcí a komise je při plánování objížděk musela brát v potaz. Doprava je v místě omezená už od loňského března, teď se však mosty uzavřely úplně. Podle mluvčí je vedení dopravy na rozhodnutí města.

Magistrátní mluvčí Andrea Vojkovská ale upozornila, že město neodpovídá za objízdné trasy. Údajně vzešly ze zpracované projektové dokumentace. Město prý situaci na objízdných trasách sleduje a v případě potřeby znovu upraví signalizaci na křižovatkách. Vojkovská zároveň potvrdila, že jiná náhradní trasa v této lokalitě není možná. 

Problémy hlavně ráno, o víkendu přijdou další

„Ráno se na objízdných trasách tvořily kolony, ve kterých řidiči popojížděli až patnáct minut. Autobusy hromadné dopravy jedoucí přes Náměstí SNP nabíraly asi pětiminutová zpoždění. Přes den byla situace klidnější,“ řekla redaktorka ČT Kristýna Prokešová. 

„Největší problém bude o víkendu, kdy kvůli bezpečnosti zavřeme i Rudnou, protože se bude bourat celý most. Z tohoto důvodu nebude možné pustit sem dopravu a stejně tak příští víkend bude uzavřena železniční trať,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS). 

Úplná uzavírka by podle odhadů měla trvat až do konce letošního roku a celkové náklady se odhadují na 328 milionů korun bez DPH. Základy stavby pochází ze 70. let a už byly ve velmi špatném stavu, oprava byla naplánovaná už asi deset let.