Doprava v jižní části Ostravy se ještě více zkomplikuje. Pro auta se úplně zavřou výškovické mosty

Dopravu v jižní části Ostravy od úterý 4. června výrazně zkomplikuje další fáze přestavby mostů v rušné Výškovické ulici v Zábřehu. Doprava je tam výrazně omezená už od loňského března, teď se však mosty pro auta uzavřou úplně. Oprava Výškovické ulice a mostů byla nutná kvůli jejich kritickému stavu.

Opravy rušné Výškovické ulice a mostů mají probíhat až do konce roku a náklady se odhadují na 328 milionů korun bez DPH. Momentálně je doprava v této lokalitě v obou směrech svedena na jeden most. Od úterý se tam už auta nedostanou, úplná uzavírka bude platit až do konce roku. 

Podle náměstka moravskoslezského hejtmana pro dopravu Jakuba Unucky (ODS) nešlo dopravu v této části Ostravy řešit jinak. Mosty, po kterých jezdí i tramvaje, se musí zbourat a postavit najednou. 

Most je z jednoho kusu. Nelze jezdit na půlce, prostě ten most se musí zbořit. Nebyla tam jiná možnost, jak to udělat, i tramvaj je dočasně přeložena na silnici.
Jakub Unucka
náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

Dělníci už zbourali staré západní mosty a postavili nové, včetně severozápadní rampy. Na nových mostech teď bude provizorní jednokolejná tramvajová trať a jeden jízdní pruh pro záchranáře a autobusy MHD. Mosty budou moci využívat i chodci. 

Bourání mostu ve Výškovické ulici v Ostravě
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Vzniknou čtyři nové mosty

„Jakmile 4. června převedeme na západní mosty tramvajovou dopravu, začneme demolovat staré východní mosty a stavět čtyři nové, dva silniční a dva tramvajové mosty plus přilehlé komunikace a navazující objekty,“ řekl hejtmanův náměstek Jaroslav Kania (ANO).

Řidiči, kteří pojedou do Výškovic, Zábřehu nebo Hrabůvky, budou muset využít jiných objízdných tras než dosud. Hlavní trasa ve směru do Výškovic povede z Výškovické na Plzeňskou ulici a dále na Pavlovovu a Čujkovovu. Ve směru do Vítkovic povede objížďka po Čujkovově a Plzeňské ulici.

Zavřenou Rudnou budou dělníci opravovat i v noci

Další problémy nastanou o víkendu 7. až 9. června, kdy bude pod mosty uzavřena jedna z nejdůležitějších komunikací v Ostravě, Rudná. „Pracovat se tu bude i v noci, aby doprava na této silnici byla co nejdříve obnovena,“ řekl Unucka. Bourání mostů zastaví i železniční dopravu mezi Vítkovicemi a Svinovem, a to 15. a 16. června.

 Na stavbě se kromě kraje podílí i Dopravní podnik Ostrava. Většinu nákladů zaplatí evropské dotace, o zbytek se podělí kraj a město. Po dokončení povede skoro půlkilometrový úsek Výškovické ulice po šesti nových mostech, původně byly čtyři. Součástí mostů bude také cyklostezka.

Další práce startují i v centru Ostravy

Dopravu zkomplikuje i oprava rušné křižovatky ulic Českobratrská a Sokolská v centru města u Nové radnice. Od 4. června začnou dělníci pracovat před budovou Policie ČR a navážou tak na opravu Českobratrské ulice v roce 2017.

Podle vedení města se práce zatím nedotknou automobilové dopravy. Mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská řekla, že omezení dopravy se chystá až na prázdninové měsíce, jinou trasou budou muset jezdit i trolejbusy.