Komplikovaný průjezd Ostravou? „Bude hůř,“ vzkazuje Moravskoslezský kraj

Řidiči se v následujících měsících musí při průjezdu Ostravou připravit na další velké problémy. Už teď dělníci pracují na několika důležitých úsecích a oprava dalších silnic se ještě chystá. Bude pokračovat rekonstrukce Výškovických mostů nebo druhá etapa opravy estakády Bazaly. Celkově má jít letos do oprav krajských silnic a mostů 800 milionů korun.

Zřejmě největší dopravní komplikace přinesou práce na Výškovických mostech, které dělníci aktuálně dokončují tak, aby se na ně mohla provizorně převést tramvajová trať. Jeden jízdní pruh bude určen pro záchranáře a autobusovou linku směrem na Výškovice. Největší problémy se dají očekávat koncem května a v červnu.

„Za úplné výluky se tu bude v druhé půlce května přepojovat tramvajová trať a pak se budou demolovat východní mosty. Kvůli tomu bude od 7. do 9. června zavřená Rudná ulice pod mosty a od 15. do 16. června bude pod mostem zcela přerušena železniční doprava,“ řekl hejtmanův náměstek Jakub Unucka (ODS). Následně se začnou stavět dva nové silniční a tramvajové mosty. Až do konce stavby bude úsek pro automobily neprůjezdný. 

Další problémy přinese i druhá etapa modernizace estakády Bazaly. „V létě počítáme s omezením na Bazalech, kde bude s největší pravděpodobností během prázdnin úplná uzavírka v souvislosti s rekonstrukcí křižovatky ulic Českobratrské a Sokolské, což je investice města Ostravy,“ doplnil Unucka.

Projet Opavskou je jako za trest

V březnu začala v Ostravě oprava Opavské ulice, která zahrnuje práce na úseku dlouhém 2,2 kilometru od křižovatky s ulicí 17. listopadu po křižovatku s Třebovickou ulicí. Komunikace je zúžená a hlavně v dopravní špičce se v ulici tvoří dlouhé kolony.

Dělníci pracují také na Svinovských mostech, kde je zatím provoz jenom omezen. „S úplnou uzavírkou počítáme v létě, ale maximálně na 14 dnů. Protože se na podzim bude sanovat nosná konstrukce mostu, bude pod ním na nezbytně nutnou dobu omezena také železniční doprava,“ uvedl Unucka.

Autem do centra? Jen pro odvážné

V letošním roce se řidiči z Ostravy musí připravit i na práce přímo v centru města. Kromě oprav křižovatky nedaleko Nové radnice dělníci opět rozkopou i Nádražní ulici, i když nedávno prošla kompletní rekonstrukcí. Zjistilo se, že rozvody plynu jsou z nekvalitního materiálu.

Oprava Nádražní ulice v Ostravě v letech 2015 a 2016 způsobila velké problémy nejen v dopravě, ale také podnikatelům, kteří v ní mají své provozovny. Tvrdili, že kvůli rozsáhlým pracím přišli o spoustu zákazníků a bojí se, že další omezení už ekonomicky nezvládnou.