Rekonstrukce Libušína skončila. Muzeum hledá nájemce

Rekonstrukce chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech je u konce. Veřejnosti by se měla otevřít ve druhé polovině července. Libušín, společně se sousedním hotelem Maměnka, spravuje Národní muzeum v přírodě, které teď hledá nájemce obou objektů.

Rekonstrukce Libušína, který před šesti lety zničil požár, začala v létě 2017. Šlo o vědeckou rekonstrukci, při které se používaly původní technologie. „V podstatě je hotovo. Dodělává se už jen nábytek a části gastro zařízení a nějaké dokončovací práce,“ řekl dnes technický náměstek Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Milan Gesierich.

Obnova Libušína podle něj vyšla na 117 milionů korun. Objekt má mírně jiné barvy, vrátil se do podoby v roce 1925, kdy byly dostavěny všechny jeho části. Muzeum už dříve dokončilo opravu fasády sousedního objektu Maměnka, který také navrhl Dušan Jurkovič. I Maměnce se vrátila původní barevnost.

Muzeum teď hledá provozovatele obou objektů. „Předmětem výběrového řízení je uzavření smlouvy o nájmu prostor sloužících k podnikání objektu Maměnky a objektu Libušína v katastrálním území Prostřední Bečva, a to k provozování hostinské činnosti v případě Jídelny Libušín a ubytovacích služeb u hotelu Maměnka,“ řekl generální ředitel Národního muzea v přírodě Jindřich Ondruš. Nabídky mohou zájemci předkládat do 20. května. „Umožňujeme také prohlídku budov v místě, ve čtvrtek 14. května od dvanácti hodin,“ dodal ředitel. Informace k soutěži jsou na webu muzea.

Požár památkově chráněného Libušína stále řeší vsetínský okresní soud. Podle obžaloby způsobil požár muž, který v roce 2007 zanedbal opravu komína. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osmileté vězení.