Psi, kteří napadli dívku na Plzeňsku, projdou převýchovou. Policie případ stále vyšetřuje

Útočící rotvajleři z Holýšova jsou v převýchově (zdroj: ČT24)

Dva rotvajlery, kteří v květnu potrhali desetiletou dívku nedaleko Holýšova na Plzeňsku, má v péči spolek z Rokycanska, který se věnuje převýchově tohoto plemene. Školačka má za sebou deset zákroků a první plastickou operaci. Její zdravotní stav se podle lékařů pomalu zlepšuje.

„Cítí se teď hodně špatně, protože v pátek podstoupila plastickou operaci, nemůže vstát ani sedět, nemůže na toaletu. Už má za sebou jedenáct narkóz, víc jich podle lékařů už být nemůže,“ popsala matka desetileté dívky.

„Bylo to závažné poranění končetiny, mírně i ztrátové, naštěstí se hojí velmi dobře,“ řekl k případu ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek.

Léčba je hrazená ze zdravotního pojištění, pobyt dívčiny matky ale ne. „Je standardně zaměstnaná a zaměstnavatel se rozhodl, že uhradí náklady za pobyt v nemocnici,“ řekl právní zástupce ženy Hugo Hrubý.

Psi měli zřejmě nedostatek socializace

Zranění způsobil dívce jeden ze dvou rotvajlerů, kteří utekli majiteli. Obě zvířata převzal spolek RTW z Oseka na Rokycansku. Podle jeho předsedkyně Hany Doubkové psi výcvik dobře zvládají a jsou schopni socializace.

Rotvajleři měli zaútočit na dívku po tom, co zvedla telefon a chtěla se s nimi vyfotit. Do té doby prý nebyli agresivní. „Psi zřejmě neunesli nápor emocí. Oni sice jsou kontaktní, mají rádi lidi, ale problém je, že nebyli na takový kontakt zvyklí,“ vysvětlila Doubková. 

Přes den byli zavření v kotci, večer a v noci hlídali areál firmy. „Málo socializace, spíš skoro žádná nebo jen s těmi zaměstnanci. A žádná výchova,“ dodala. Práce na výchově rotvajlerů bude zřejmě trvat půl roku. Doubková je přesvědčena, že pak mohou najít nového majitele. Ten původní je spolku daroval.

„Je to hrozný průšvih, protože je napadená malá holčička. Hrozně mě to mrzí. Už se to nikdy nesmí stát,“ řekl bývalý majitel rotvajlerů Karel Lorenc. Policie případ stále vyšetřuje, zatím nikoho neobvinila. Majiteli hrozí v případě prokázání viny až dva roky vězení.