Požár elektroodpadu v Rybitví je pod kontrolou. Nadále v místě platí doporučení nevětrat

Hasiči dostali pod kontrolu požár elektroodpadu ve společnosti SK-EKO v Rybitví u Pardubic. V jednom ze sil začalo ve středu hořet 190 tun baterií z notebooků, mobilů, domácích spotřebičů a dalších výrobků. Kvůli hustému kouři ve středu magistrát vyzval obyvatele částí Rosice, Trnová, Ohrazenice, Doubravice, Polabiny a Cihelna, aby omezili větrání a pohyb venku, do ovzduší se totiž uvolňují toxické zplodiny hoření. Limit zdraví škodlivých látek ale překročen nebyl. Nevětrat doporučují i hasiči.

„Protože probíhá na místě zásahu a v jeho okolí monitoring stavu ovzduší pracovníky laboratoře z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, bylo potvrzeno, že v ovzduší není překročena hodnota látek, které mohou být zdraví škodlivé,“ uvedl ve čtvrtek magistrát na webu.

Hasiči však stále doporučují nevětrat, protože hoří plasty a uvolňují se aromatické látky způsobující znatelný zápach, který může být příčinou zdravotních komplikací u citlivějších jedinců. Způsobit mohou například bolest hlavy.

„Na místě svou práci krátce po 12:00 ukončil pásový nakladač CAT 973D ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR Hlučín. Stroj je osazen kamerami a termokamerou s možností dálkového ovládání. Na místě zásahu vyvážel a rozhrnoval materiál v sile,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Škoda je zatím milion korun

Hasiči ve středu ze středních Čech k požáru dovezli dalších deset tun pěnidla pro výrobu těžké pěny pro likvidaci požáru. Na nejbližší výpusti z areálu průmyslové zóny byla preventivně postavena norná stěna pro případný záchyt hasební vody.

S pomocí těžké techniky hasiči elektroodpad rozhrnují mimo silo a dohašují. Požár mohou likvidovat pouze zvenku, protože statik jim zakázal vstupovat dovnitř sila. Škoda je podle předběžného středečního vyčíslení 950 tisíc korun, ale zřejmě se ještě zvýší.