Policie obvinila jednoho člověka a firmu kvůli tlačenici na slušovické diskotéce

Policie stíhá jednoho člověka a firmu v souvislosti s loňskou tlačenicí na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku, při níž se zranilo osm mladých lidí, z toho pět skončilo v nemocnici. České televizi to sdělil Jan Zubek z Okresního státního zastupitelství ve Zlíně, který případ dozoruje. Osoby jsou stíhány pro přečin obecného ohrožení z nedbalosti. Obviněnému člověku hrozí v případě odsouzení až osmileté vězení, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest.

„Ve věci jsou trestně stíhány dvě osoby, jedna fyzická, druhá právnická, obě pro přečin obecné ohrožení z nedbalosti,“ uvedl pro ČT Zubek s tím, že v rámci přípravného řízení, které je ze zákona neveřejné, nemůže poskytnout bližší informace. Upřesnil pouze právní kvalifikaci, podle které jsou obvinění stíháni pro porušení důležité povinnosti vyplývající z jejich zaměstnání, povolání nebo postavení a tím měli způsobit těžkou újmu na zdraví.

K tlačenici došlo v noci z 29. na 30. října při oslavě Halloweenu u vchodu slušovické diskotéky. Kvůli vysokému počtu návštěvníků bylo schodiště plné mladých lidí, kteří se nemohli dostat dovnitř ani ven. Vznikla mezi nimi panika a několik z nich se zranilo.

Pět lidí v nejvážnějším stavu převezly sanitní vozy do nemocnice, přičemž dva pacienti skončili na jednotce intenzivní péče dětského oddělení nemocnice. Podle mluvčího záchranné služby Jakuba Omelky byli v bezvědomí a utrpěli takzvaný crush syndrom. Tento stav vzniká po dlouhodobém stlačení měkkých tkání a následném uvolnění bílkovin, které zneprůchodní ledviny.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Dany Lipovské byli všichni hospitalizovaní nezletilí.

Policie poté požádala o pomoc veřejnost. Zajímala se mimo jiné o kamerové záznamy z průběhu události a vyslýchala svědky.

V případu připadaly podle policie v úvahu dvě trestněprávní kvalifikace. Za spáchání trestného činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti by pachatelům hrozily až čtyři roky vězení. Podle aktuální kvalifikace obecné ohrožení z nedbalosti hrozí nyní viníkovi v případě odsouzení až dvojnásobný trest odnětí svobody.