Ostrava chce proměnit silnici podél Ostravice na pěší zónu

Události v regionech: Plány na pěší zónu na nábřeží Ostravice (zdroj: ČT24)

Okolí řeky Ostravice v centru Ostravy se mění v místo, kam lidé vyrážejí na procházky nebo na kolo. Nově má za sebou proměnu úsek Havlíčkova nábřeží pod kampusem Ostravské univerzity. Tamní silnici by vedení města rádo proměnilo v pěší zónu, jenže zatím nemá dokončenu objízdnou trasu.

Sladit podmínky pro proměnu silnice na pěší zónu je náročný úkol. „Jeden z nejdůležitějších požadavků je vybudování komunikační sítě, takzvaného obchvatu,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Pěší zóna má vzniknout v půlkilometrovém úseku Havlíčkova nábřeží od mostu Na Karolině po křížení s ulicí Střelniční. I dál budou moci řidiči vjíždět do garážového domu na nábřeží a na výstaviště. Objízdná trasa povede po Pivovarské, která se opraví a bude obousměrná, a dál po plánované městské třídě směřující do Dolních Vítkovic.

Tato část objížďky ale vznikne až asi za deset let. Proto vedení města u silnice na nábřeží počítá zatím s kompromisem. „Nyní hledáme řešení, kdy bychom se dostali do jakéhosi módu, kdy třeba máme třicítku, máme tam režim, který zklidňuje pohyb aut v tom území a zároveň umožňuje pohyb pěších a cyklistů,“ nastínila náměstkyně primátora Ostravy Zuzana Bajgarová (ANO).

Plánovaná pěší zóna s částí určenou pro cyklisty a bruslaře naváže na současnou promenádu a cyklostezku, která vede k Hradní lávce podél řeky z městské části Přívoz.

Nové chodníky, schody, lampy a terénní úpravy jsou na svahu pod kampusem hotovy od prosince. Letos chce město nechat upravit samotný břeh pod silnicí a zpřístupnit ho lidem. Zároveň v nejbližších letech získá městský charakter tamní most zvaný Na Karolině.