Ostrava byla pro Hitlera klíčová: Vydáte-li Ostravu, vydáte celé Německo

Ostrava - Před 70 lety začala Ostravsko-opavská operace. Rozsáhlé bojové nasazení sovětských a československých vojsk vyvrcholilo osvobozením Ostravy 30. dubna 1945. Na tento den chystá armáda a úřady velkolepé oslavy. Slavnostní historické defilé centrem města připomene 1. československou tankovou brigádu a smíšenou leteckou divizi, u řeky Ostravice se odehraje ukázka bitvy.

Nejtěžší boje na území republiky proběhly na sklonku 2. světové války během Ostravsko-opavské operace, která se datuje od 10. března do 5. května. Na sovětské straně padlo podle historiků téměř 24 tisíc vojáků, na německé až 75 tisíc.

Ostrava byla pro Hitlera klíčová

Moravskoslezská oblast měla pro nacistické Německo klíčový význam kvůli průmyslu. Ostravsko bylo navíc vhodné k průniku na Moravu. Adolf Hitler prohlásil: „Jestliže vydáte Moravskou Ostravu, vydáte Německo! Moravskou Ostravu je nutno udržet stůj co stůj!“ Němci začali už v lednu 1945 budovat rozsáhlé obranné pozice s minovými zátarasy. Sovětská armáda připravila ofenzívu, která začala 10. března. První boje operace začaly u polského města Strumien. Přímý útok na Ostravsko ale po dvou týdnech selhal. „Významným faktorem bylo také nepříznivé březnové počasí, které sovětský postup dost komplikovalo. Postupovali jen tři kilometry za den,“ uvedl historik Ondřej Kolář.

Ostravská operace
Zdroj: ČT24

Úspěšnější část operace začala 24. března v polském městě Žory. Do ní se už zapojili českoslovenští tankisté. „Terén byl velmi rozmoklý, takže jsme nemohli normálně útočit, bojově jsme postupovali po silničních osách,“ líčil přímý účastník bojů Mikuláš Končický. Hlavní část operace začala 15. dubna. Po prolomení opavského obranného pásma a osvobození Opavy pokračoval útok směrem na Ostravu. Boje vyvrcholily 30. dubna jejím osvobozením.

Oslavy zahájí koncert armádní hudby

Oslavy 70. výročí osvobození budou v Ostravě výjimečně veliké. Večer 29. dubna je zahájí koncert Ústřední hudby Armády České republiky v Národním divadle moravskoslezském, ve čtvrtek 30. dubna bude město po celý den plné vojenské techniky, slavností a piety. „Mezi divácky nejzajímavější akce bude patřit defilé historické jednotky, která nám připomene 1. československou tankovou brigádu a 1. československou smíšenou leteckou divizi,“ uvedl ředitel Krajského vojenského velitelství v Ostravě. Přehlídka projede městem z Přívozu přes Masarykovo náměstí, Sýkorův most až na Slezskoostravský hrad. Následovat bude například ukázka bojů mezi německými a spojeneckými jednotkami na jednom z brodů řeky Ostravice. „Na těchto ukázkách se bude podílet asi 250 účinkujících a padesát kusů vojenské techniky,“ uvedl Hrabec. V podvečer se uskuteční v Kostele svatého Václava bohoslužba za padlé, po setmění ohňostroj.

Připomínat konec války si budou další města a obce kraje. Na 5. května pak organizátoři ohlásili Hvězdicový pochod. Účastníci vyjdou z různých míst a všichni se sejdou v Hrabyni na Opavsku, kde je Národní památník 2. světové války.

Osvobození Ostravy a Miloš Sýkora

Přesně 30. dubna 1945 překročila sovětská vojska nedaleko Ostravy-Svinova řeku Odru. Odpoledne zaútočily tanky 1. československé tankové brigády do týlu Němců a pronikly spolu se sovětskou střeleckou divizí do centra Ostravy. Díky hrdinství ostravského občana Miloše Sýkory, který zneškodnil elektrické vedení k náložím na mostu přes Ostravici, se téhož dne večer podařilo československým i sovětským jednotkám vjet do středu Ostravy. Němci byli zaskočeni, Ostrava osvobozena a hlavní část Ostravsko-opavské operace tím skončila.