Olomoucký kraj počítá na příští rok s růstem příjmů o 13 procent. Výdaje ale budou vyšší

Olomoucký kraj bude příští rok hospodařit s příjmy ve výši 5,529 miliardy korun, které ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok vzrostou o 13,2 procenta. Na straně výdajů hejtmanství plánuje v roce 2019 osmiprocentní nárůst na 5,873 miliardy korun. Rozpočet schválilo krajské zastupitelstvo. Schodek 344 milionů korun krajský úřad pokryje finančním zůstatkem z letoška a částečně i bankovním úvěrem na plánované investice dotované z fondů EU.

Hlavní část příjmů Olomouckého kraje tradičně tvoří daňové výnosy, které se v roce 2019 mají meziročně zvýšit o 13,8 procenta na 5,036 miliardy korun. Odhad daňových výnosů hejtmanství opřelo o vývoj daňových příjmů v letošním roce, které byly ve skutečnosti vyšší, než se původně počítalo. „Zohledněn byl i předpoklad vývoje daňových příjmů v roce 2019,“ doplnil hejtmanův náměstek Jiří Zemánek (ČSSD).

Součástí příjmů Olomouckého kraje jsou také odvody jeho příspěvkových organizací, které mají příští rok vzrůst o devět procent na 229,5 milionu korun. Příspěvek na výkon státní správy je oproti roku 2018 valorizován o deset procent na zhruba 94 milionů korun.

Podstatná část výdajů krajského rozpočtu příští rok připadne na investice, jejichž celková hodnota se má meziročně zvýšit o osm procent na 1,446 miliardy korun. Výdaje odborů hejtmanství vzrostou o pětinu na 929,5 milionu korun. Příspěvkové organizace obdrží 2,945 miliardy korun, což je zhruba stejná částka jako v roce letošním.

Rozdíl mezi příjmy a výdaji má příští rok činit 344 milionů korun, přičemž podle návrhu rozpočtu bude deficit pokryt z finančních rezerv kraje i jeho vyšších daňových příjmů v letošním roce. Návrh rozpočtu počítá také s úvěrem 31,7 milionu korun na investice spolufinancované EU.

„I přes několik výhrad ze strany opozice nakonec při hlasování i opoziční zastupitelé hlasovali pro návrh rozpočtu Olomouckého kraje. Pro bylo 52 zastupitelů, dva se zdrželi,“ přiblížil redaktor ČT Martin Laštůvka.

Opozice se diví, že se ani v době ekonomického růstu zadlužení nezmenšuje

V letech 2006 až 2014 Olomoucký kraj kumuloval úvěry 4,6 miliardy korun na opravy silnic a další investice spolufinancované z fondů EU. Zadlužení kraje bylo tehdy podle údajů ministerstva financí nejvyšší v zemi. V následujících letech se dluh postupně snížil. V závěru letošního října zadluženost Olomouckého kraje činila 3,764 miliardy korun, zatímco na konci loňského roku byla zhruba 3,6 miliardy korun.

Senátorka a opoziční zastupitelstva Jitka Seitlová (Koalice pro Olomoucký kraj) se pozastavila nad výší dluhů kraje, protože se podle ní ani v době ekonomického růstu nesnižuje.

Podle Zemánka výši závazků Olomouckého kraje výrazně ovlivňuje revolvingový úvěr v hodnotě 600 milionů korun, který slouží k předfinancování investičních akcí dotovaných z fondů EU. Tento úvěr je průběžně splácen pomocí plateb z dotačních programů.

Podle hejtmanova náměstka kraj nyní ročně splácí přes 300 milionů korun, přičemž splátky úvěrů by měly začít klesat kolem roku 2020 a 2021. „Všechny úvěry, které vzalo toto zastupitelstvo, mají podmínku, že je do konce volebního období splatíme,“ uvedl Zemánek.