Obžaloba v případě otravy Bečvy obsahuje podle vsetínského soudu nesrovnalosti a chyby

Obžaloba v případě otravy Bečvy obsahuje podle vsetínského soudu nesrovnalosti a chyby (zdroj: ČT24)

Obžaloba v případě otravy řeky Bečva je podle Okresního soudu ve Vsetíně plná nesrovnalostí, chyb a neúplných informací. Zdůvodnění, proč ji soud vrátil zpět do přípravného řízení, je velmi rozsáhlé. Vyšetřování otravy čtyřiceti tun ryb v Bečvě ze září 2020 se tak může prodloužit.

Obnova života v Bečvě podle rybářů potrvá léta. Totéž bude nejspíš platit i o vyšetřování samotné otravy. Předseda soudu ve Vsetíně Pavel Kotrady potvrdil, že obžalobu vrátil zpět státnímu zástupci. „Obžaloba nedosahuje takových kvalit, aby mohlo být zahájeno hlavní líčení. Princip je v tom, že soud by měl vést hlavní líčení, pokud má shromážděn dostatečný důkazní materiál,“ řekl Kotrady.

V usnesení soudu je doslova napsáno, že přímý důkaz, kdo řeku otrávil, neexistuje. O to víc soud požaduje po žalobci silné nepřímé důkazy. A ty podle tohoto dokumentu předloženy nebyly.

„Nebyly odebrány žádné vzorky v místech, kde se nacházejí výustě, které by mohly být zdrojem znečištění. V současné době se jedná o okolnost, která výrazně zvyšuje nároky na přesvědčivost a ucelenost nepřímých důkazů,“ uvádí se v usnesení soudu.

Vyloučené výustě

Na výusť obžalované společnosti Energoaqua ukázala policie pět dnů po havárii, podle soudu ale měla jako podezřelé zkoumat i jiné výusti do Bečvy. Takových míst je v kritickém úseku Bečvy dvacet. „Je zjevné, že řada výustí byla policejním orgánem vyloučena z podezření jen proto, že jimi v době šetření policejního orgánu neprotékala voda nebo vzorky odebrané v době šetření nepřekračovaly limity znečištění povrchových vod,“ vysvětluje soud v usnesení.

Podle informací České televice si státní zástupce proti usnesení podá stížnost. Pokud by neuspěl, bude muset výtky respektovat. Soud chce také zjistit, jestli kyanidy z podniku Energoaqua mohly uniknout a jak se dostaly do patnáct kilometrů vzdálené Bečvy.

„Je nutné s ohledem na okolnosti případu znalecké dokazování, zda ze společnosti Energoaqua mohlo dojít k úniku kyanidu v množství a koncentraci, která mohla způsobit havárii na Bečvě, čímž se dosud žádný ze znalců nezabýval,“ uvádí soud.

Doplnění dokazování zřejmě výrazně zpomalí rozuzlení kauzy Bečva, nejspíš v řádu měsíců. Zpoždění má i nepřetržitý monitoring kvality vody. Měl být už loni v létě. Stanice na břehu sice stojí, ale v řece pořád chybí čerpadlo.