Obec Doubrava odmítla koupit kolonii finských domků. I kvůli vysoké ceně

Události v regionech: Zastupitelé Doubravy neschválili odkup kolonie finských domků (zdroj: ČT24)

Zastupitelstvo obce Doubrava na Karvinsku ve středu neschválilo nabídku společnosti Heimstaden na odkoupení kolonie finských domků. Důvodem byla mimo jiné vysoká cena, oznámila po jednání doubravská starostka Jiřina Ferenčíková (Naše Doubrava).

Upřesnila, že nabídka se týkala 66 finských domků, v nichž je vždy po dvou bytových jednotkách. Heimstaden za ně chtěl 113 milionů korun. Obec má ale roční rozpočet zhruba čtvrtinový.

„Zastupitelstvo rozhodlo, že nabídku Heimstadenu bereme na vědomí. Tak, jak ji předložili, ji ale neschvalujeme. Budeme s Heimstadenem jednat o jejich dalším záměru,“ avizovala Ferenčíková. Nejde podle ní jen o cenu, kterou firma chtěla, ale domky by vyžadovaly další investice. V opravdu dobrém stavu je podle ní jen asi deset domků.

„Naše společnost nabídla obci Doubrava k odkupu za velmi výhodnou cenu tamní kolonii finských domků včetně pozemků. V tuto chvíli čekáme na odpověď od vedení obce,“ uvedla mluvčí Heimstadenu Kateřina Piechowicz. Dodala, že na nájemních smlouvách obyvatel objektů se nic nemění.

Heimstaden je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. Vlastní téměř 43 tisíc bytů převážně v Moravskoslezském kraji, kde jde hlavně o bývalé hornické byty po OKD. Skandinávská nadnárodní skupina Heimstaden, která patří mezi největší poskytovatele nájemního bydlení v Evropě, je jejich majitelem od roku 2020.

Bývalá společnost RPG Byty získala někdejší hornické byty od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou, která je koupila v roce 2004 spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že při prodeji byty nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. Vlastníky se staly investiční fondy, od nichž po pěti letech firmu koupil Heimstaden.