Obce na Opavsku založily spolek, aby mohly být energeticky soběstačné

Obce na Opavsku chtějí být energeticky soběstačné (zdroj: ČT24)

Obce na Opavsku chtějí obnovitelné zdroje energie. Kvůli rostoucím cenám plynu a elektřiny založilo zhruba dvacet z nich novou energetickou skupinu EnerKom. Mezi zakládající obce patřil i Budišov nad Budišovkou, kde solární panely pořídili už před dvěma lety. Obec je teď z větší části energeticky soběstačná.

V Budišově nad Budišovkou vyměnili staré plynové kotle za kondenzační a připojili fotovoltaiku. Dokážou tak vyrobit dostatek elektřiny pro provoz městských budov. „Původně měla být elektrárna umístěna na střeše školní jídelny, ale bohužel jsme v památkové zóně, tak jsme museli panely umístit pod atikou, aby nenarušovaly vzhled města, což samozřejmě má za následek nižší výkon, ale i tak fotovoltaika funguje,“ popsal starosta Patrik Schramm (ODS).

V zimě většinu energie produkuje kogenerační jednotka. „To zařízení vyrábí kombinovaně z plynu elektrickou energii a teplo. Těch třicet kilowatt, které bychom kupovali, vyrobíme za náklad za plyn,“ vysvětlil jednatel městské společnosti TeSport Slavomír Jašo. Místní síť propojuje úřad, školu i kulturní dům. V budoucnu by ji chtěli rozšířit i na hasičskou zbrojnici a sportovní centrum.

Dvanáct tisíc střešních elektráren

O větší energetickou nezávislost mají teď kvůli vysokým cenám energií zájem i ostatní obce na Opavsku. Založily proto novou skupinu EnerKom. „Do roku 2030 chceme instalovat šedesát megawatt výkonu, to je pro představu dvanáct tisíc malých střešních elektráren. V lednu bychom měli být zapsáni v rejstříku spolků a budeme okamžitě usilovat o podání projektu, abychom získali prostředky na investici do měřicí sítě,“ řekl člen výboru EnerKom Opavsko Jiří Krist.

O peníze požádá spolek evropský Modernizační fond, ze kterého Česko čerpá peníze právě i pro přechod na obnovitelné zdroje energie.