Nebezpečný kruhový objezd komplikuje dopravu v Českých Budějovicích. Pomůže obchvat

Nebezpečný kruhový objezd v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)

Kruhový objezd v Okružní ulici v Českých Budějovicích více než rok a půl způsobuje místním řadu komplikací. Nehodovost je tu vysoká už od změny přednosti v jízdě na podzim roku 2017 a zmatení řidiči stále tápají, jak správně najet i sjet z kruhového objezdu. Ten byl původně dvoupruhový, nyní se hustý provoz svádí do jednoho pruhu.

Problémová křižovatka po dokončení úseku D3 mezi Borkem a Úsilným přivádí po silnici od Lišova auta do jednoho místa. Podle dopravních expertů by pomohly stavební úpravy. „Tento kruhový objezd není dostatečně bezpečný hlavně z toho důvodu, že je přetížený,“ říká jihočeský koordinátor Besipu Václav Kovář.

Denně po něm projede 40 tisíc aut. Změnilo se značení a přednost v jízdě. Preferuje tranzit ve směru od Prahy a Brna nebo obráceně z centra Českých Budějovic. Řidiči na Okružní ulici proto musejí čekat.

Řidiči musí být pohotoví

„Největší problémy jsou při vjezdu na kruhovou křižovatku a při výjezdu,“ popisuje prorektor Vysoké školy technické a ekonomické Vojtěch Stehel. „Jezdím tady každý den a je to někdy velmi zajímavá zkušenost. Řidič musí dávat přednost dvěma pruhům, aby se napojil, a vzhledem k intenzitě dopravy vzniká veliký potenciál ke střetům,“ dodává Stehel.

„Nejnebezpečnější manévr je právě přejetí z vnitřního pruhu, z levého do pravého, za účelem opuštění kruhového objezdu,“ potvrzuje Kovář.

Řidiči musejí být nejen pohotoví, ale navíc dobře odhadnout vzdálenost vozů ve vnějším pruhu, což některým dělá problémy. „V rámci uplynulého roku jsme tam řešili několik desítek dopravních nehod,“ potvrzuje mluvčí jihočeské policie Lenka Krausová.

Poslední tragická nehoda se v místě udála v půlce dubna, kdy 32letý řidič osobního vozidla z Ostravska projel křižovatku středem ve vysoké rychlosti. Auto po nárazu začalo hořet, řidič na místě zemřel.

Policie navrhuje úpravy

Z dříve dvoupruhového objezdu se stal místy jednopruhový. Podle odborníků potřebuje úpravy. „Naši dopravní inženýři jich navrhli několik, a to zejména doplnění bypassů od ulice Rudolfovská směrem na Prahu a od ulice Pražská do centra Budějovic,“ dodává mluvčí Krausová.

Jak dále uvádí Václav Kovář, pomohl by obchvat. Ten se už začal budovat, z města by sice odvedl část dopravy, ale hotov má být až v roce 2022.