Nalezený důlní vrátek zamíří do muzea

Kutná Hora - Historický důlní vrátek nebo taky naviják, který před lety pomáhal vytahovat z dolu na Kutnohorsku vytěženou železnou rudu, se snaží zachránit nadšenci ze sdružení Montanika. Zařízení chátrá už desetiletí v opuštěné štole. Milovníci historie ho chtějí vynést na povrch a znovu zprovoznit.

Kopec v lomu u Vlastějovic je provrtaný skrz na skrz, železnou rudu se tu těžila téměř 300 let. „Ten první úsek má délku asi 45 metrů a pokračuje do celkové délky 120 metrů,” říká jednatel sdružení Montanika Pavel Malý. V opuštěné Magdalénské štole zůstal vrátek, který z podzemí vytahoval důlní vozíky. Podle vedoucího sdružení Vladimíra pravdy se dá předpokládat, že je vrátek z období 20. až 30. let. A těch už moc není.

Většina podobných strojů se totiž z dolů dostala rovnou do starého železa. Pro milovníky starých báňských památek je proto zachovalý vrátek jako malý poklad. „Unikátní je svojí konstrukcí parního stroje, která byla během používání předělána na pohon vzduchem,” popisuje unikát Vladimír Pravda.

Vytáhnout vrátek ze štoly nebude jednoduché. Během desetiletí stroj v podzemí značně zrezivěl. „Rozebrat snad půjde dobře, staříci to navazelínovali poctivě, nejhorší bude rozebrat brzdu,” hodnotí postup Malý. Nadšenci se nakonec pokusí vrátek opět zprovoznit. Mají v plánu převézt ho do Jílového u Prahy, kde zakládají muzeum těžby zlata přímo v bývalém těžebním prostoru.