Příčovy u Sedlčan - Na tzv. tučný čtvrtek startují tradiční masopustní průvody. Při nich lidé v maskách chodí od domu k domu a oslavují čas hojnosti. Výjimkou nebyly třeba ani Příčovy u Sedlčan. Masopust bude trvat tři týdny, ale na tučný čtvrtek si člověk má dopřát dostatek mastného jídla a alkoholu, aby byl celý rok při síle.
Na tučný čtvrtek startují tradiční masopustní průvody
Fašank, vodění medvěda, pochovávání basy - neboli masopust. Období veselí a radovánek, čas hojnosti. Trvá tři týdny, hlavní masopustní zábava ale začíná až na tučný čtvrtek. V tento den si prý člověk má dopřát mastného jídla a alkoholu, kolik jen snese, aby pak byl celý rok při síle. Organizátor tučného čtvrtku v Příčovech Jan Štěpánek nadšeně popisuje: „Od rána se tady v hospodě připravují vepřové hody, zabíjí se prasátko a dáme si tlačenčičku. Jdeme průvodem po celé vesnici, rozdáváme koblížky, zastavujeme auta.“ I další účastníci jsou dobře naladěni: „Ochutnejte. Co si budete přát? Hlavně, že si člověk zatancuje a pobaví se. Je to super!“
Před sedmi lety se v Příčovech podařilo vytvořit rekordní tlačenku, zabijačková pochoutka měřila přes 27 metrů. Toto prvenství v roce 2005 převzala obec Mořkov, tam se podařilo vyrobit tlačenku dlouhou více než 75 metrů. Jedno nej ale středočeským Příčovům podle Jana Štěpánka zůstalo: „Příčovy jsou držiteli rekordu v pojídání vinné klobásy. Rekord je devět metrů a 40 centimetrů.“
Tučný čtvrtek slavilo i více než 40 pražských restaurací, na jídelníčku se proto objevila řada kulinářských specialit. Ředitel jedné z těchto restaurací Martin Měchura chválí: „Připravili jsme pro naše hosty jelení závitky plněné vepřovými žebírky. Marinovali jsme je v medu a sezamu.“
Masopustní období končí až příští týden popeleční středou, hlavní oslavy se proto očekávají tento víkend. Pak nastane čtyřicetidenní předvelikonoční půst.