Na kardiochirurgii FN Ostrava se objevily spalničky. Hygienik zakázal příjem pacientů

Ve Fakultní nemocnici Ostrava se nakazili spalničkami dva zdravotníci z tamního Kardiochirurgického centra. Krajská hygienická stanice zakázala příjem nových pacientů a v tuto chvíli na oddělení nesmí ani návštěvy. Zdravotníci teď podstupují testy na přítomnost protilátek proti spalničkám v krvi.

„Z důvodu epidemiologické situace platí až do odvolání zákaz návštěv a příjmu nemocných v Kardiochirurgickém centru Fakultní nemocnice Ostrava,“ uvedla mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Zdravotníci v nemocnici podle ní stále podstupují očkování proti tomuto vysoce infekčnímu onemocnění.

Všechen zdravotnický personál aktuálně podstupuje testy na protilátky proti spalničkám v krvi. Podle redaktorky ČT Heleny Dohnalové může nastat problém v okamžiku, kdy hygienici zjistí, že zdravotníci nejsou dostatečně imunní. Pak dostanou nařízeno zůstat čtrnáct dní v karanténě. Výsledky jejich testů by měla nemocnice znát nejpozději ve čtvrtek. 

Pokud jde o to kardiochirurgické centrum jako takové z hlediska možného onemocnění pacientů, pak je potřeba říci, že tady jsou starší pacienti. U nich se očekává imunita a to, že to onemocnění prodělali.
Radim Mudra
mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě

Spalničkami se od začátku roku nakazilo v Moravskoslezském kraji už skoro devadesát lidí. Osm případů onemocnění a jedno podezření na nákazu hygienici zaznamenali právě mezi zdravotníky, loni přitom řešili jenom šest případů za celý rok. Moravskoslezský kraj má stále jednu z nejvyšších nemocností v Česku, nejvíc onemocnění je na území Ostravy. Spalničky zatím nehlásí jenom okres Nový Jičín. 

Onemocnění se šíří kapénkami. Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která se šíří na obličej, krk, břicho a končetiny.