Na Frýdeckomístecku si dnes řidiči zadýchali

Frýdek-Místek - Červenec je na silnicích nejtragičtějším měsícem roku, zahynulo celkem 68 lidí - loni zemřelo o dva lidi méně. Policisté na dnešek proto připravili po celé republice rozsáhlé kontroly. Ve Frýdku-Místku se zaměřili především na alkohol a technický stav vozidel. Ze zkušeností policistů totiž vyplývá, že právě o prázdninách stoupá riziko dopravních nehod pod vlivem alkoholu.

Ve Frýdku-Místku dali policisté bez výjimky dýchnout každému, koho zastavili. Během hodiny šlo o třicet řidičů. Alkohol nenadýchal ani jeden z nich. Dechové zkoušce na alkohol se nevyhnuli ani cyklisti. Ještě před dvěma lety se na severu Moravy kvůli alkoholu za volantem stalo 670 nehod. Loni jejich počet klesl o téměř 100. 

„Byť počet dopravních nehod, kde hrál roli alkohol, klesá, letos jsme ve Frýdku-Místku zaznamenali 52 takových nehod, a právě proto děláme kontroly,“ říká policejní mluvčí Vlastimil Starzyk. 

Policisté ale nebyli v pozoru jen tady. Na řidiče si posvítili i v Jihomoravském kraji. Tam za poslední týden zemřelo 6 lidí. Hlídky se proto zaměřily na nebezpečné chování na silnicích - a to hlavně na rychlost a vybržďování. 

Nebezpečné jsou za volantem navíc i omamné látky. Při běžné silniční kontrole v Kostelci u Jihlavy našli policisté minulou sobotu v batohu jednoho z cestujících téměř 200 gramů pervitinu. Na černém trhu by za něj mohl dostat až 250 tisíc korun. Provinilec chtěl dokonce policistům utéct a jednoho z nich i napadl. Teď je ve vazbě. Hrozí mu až desetileté vězení.

Na Frýdeckomístecku kontrolovali policisté řidiče (zdroj: ČT24)