Na dokončení opravy rozhledny ve Studenci nejsou peníze

Děčín - Rozhledna ze Studence u České Kamenice se letos nejspíš na své původní místo nevrátí. Unikátní  konstrukce byla loni snesena z vrcholu hory a rozebrána. Na dokončení opravy ale scházejí peníze.

Unikátní rozhledna teď spíš připomíná hromadu šrotu. Podle odborníků ji už ale stačí jen opískovat, natřít a na vrcholu hory znovu snýtovat dohromady. Rychlému návratu rozhledny na kopec však brání nedostatek peněz. „Nějaké peníze sice jsou, ale je to bohužel jen zlomek toho, co by bylo potřeba,“ přiznává Tomáš Horyna z Občanského sdružení Studený a Lipnice. 

Z potřebných tří milionů korun je zatím k dispozici jen pět set čtyřicet tisíc, a to pouze od dobrovolných dárců. „Já stále cítím, že to vázne na radnici v České Kamenici,“ je přesvědčena Jitka Tůmová z Občanského sdružení Studený a Lipnice. „Já si myslím, že dostaly přednost jiné priority, které určili krajští radní,“ přidává svůj názor místostarosta České Kamenice Vojtěch Marek. 

Ústecký kraj má jiné vysvětlení. Žádost o dotaci prý byla špatně napsaná. „Z žádosti nebylo zřejmé, zda jde o rekonstrukci, nebo o repliku. Potíž je totiž v tom, že z programu obnovy kulturních památek nemůžeme financovat repliky,“ vysvětluje mluvčí Krajského úřadu v Ústí nad Labem Veronika Kindlová. „Budeme to zkoušet znovu na kraji,“ nevzdává se starosta Marek. 

Českokamenická radnice připouští, že na plánované letní znovuotevření rozhledny je třeba zapomenout. S rekonstrukcí se ale podle radních začít muselo. S tím souhlasí i lidé, kteří si záchranu rozhledny vynutili.