Moravská orlice místo lva. Neznámí vandalové přelepují státní znaky v Moravském krasu

Českého lva na cedulích označujících Moravský kras někdo přelepuje moravskou orlicí. Vandalové za poslední tři měsíce zničili pětinu cedulí, řadu z nich polili barvou, provrtali nebo úplně odnesli. Vedoucí strážní služby chráněné krajinné oblasti podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Kromě informací o přírodě se návštěvníci rezervace u Balcarovy skály dozví, že se nacházejí na Moravě. Malý státní znak se lvem někdo přelepil moravskou orlicí. „Patrně je pod tím použito lepidlo, aby se to nedalo snadno oddělat. No a ještě tu naši původní originální ceduli provrtali,“ popsal čin vedoucí strážní služby CHKO Moravský kras Antonín Tůma.

Od ledna vandalové zničili už jednadvacet cedulí. Některé přelepili, pocákali žlutou barvou nebo vrtačkou vyryli nápis Morava přímo přes českého lva.

Vandalové řádili už dříve, letos přitvrdili

Oproti minulým letům, kdy používali samolepky, letos vandalové přitvrdili - cedule jsou zničené nebo rovnou chybí úplně. Celková škoda je zhruba 25 tisíc korun, věc bude šetřit policie. „Nám určuje zákon, jak má označení chráněných území vypadat,“ řekl Antonín Tůma a dodal, že dobrovolným strážcům zabere hodiny času, než škody po dotyčném opět napraví.

Fotky s orlicemi se objevují i na sociálních sítích. Redaktorka České televize Barbora Měchurová je našla například na stránce s názvem „Nechceme osamocené české lvy na Moravě“. „Správce stránky na naše dotazy částečně odpověděl s tím, že Moravský kras prý řeší jiní. Jméno uvést nechtěl,“ řekla redaktorka. 

Pokud vím, tak to dělá více lidí a já na celé akci nevidím nic špatného. Na Moravu patří moravská orlice, nikoliv znak sousedních Čech.
správce stránky Nechceme osamocené české lvy na Moravě

Správné cedule s českým lvem nainstaluje Agentura ochrany přírody a krajiny v Moravském krasu během několika týdnů. Cedule se objevily na některých místech i v Brně, například na Bílé Hoře. Magistrát už je nechal vyměnit.