Michal Heřman skončil ve funkci výkonného ředitele OKD i v čele představenstva

Vedení těžební společnosti OKD se mění. Server iDnes.cz uvedl, že Michal Heřman skončil ke konci loňského roku v čele představenstva firmy, mluvčí OKD Ivo Čelechovský později České televizi sdělil, že byl odvolán i z funkce výkonného ředitele. Novou předsedkyní představenstva se stala Vanda Staňková.

„Na základě rozhodnutí jediného akcionáře společnosti OKD, čili firmy Prisko, s účinností od 30. prosince byl z funkce předsedy představenstva odvolán inženýr Michal Heřman. Současně skončil i ve funkci výkonného ředitele,“ potvrdil Čelechovský. 

Heřman do čela představenstva OKD nastoupil loni v polovině května. Podle údajů v rejstříku zanikla Heřmanovi předsednická funkce i členství v představenstvu ke 30. prosinci 2019. Novou předsedkyní představenstva OKD se stala Vanda Staňková. Na mimořádném jednání o tom rozhodlo představenstvo.

Cena uhlí klesá, ztráty budou vysoké

Premiér Andrej Babiš (ANO) loni v prosinci řekl, že OKD za rok 2019 skončí ve ztrátě několik set milionů korun po předloňském zisku 1,3 miliardy. Za ztrátami podle něj stojí nižší výkupní cena uhlí i předloňské neštěstí v podzemí Dolu ČSM ve Stonavě, při kterém zemřelo třináct horníků. Kvůli neštěstí se v dole delší dobu netěžilo. 

Koncem prosince navíc musela OKD na několik dní přerušit těžbu ve všech dolech po útoku hackerů. Společnost ale uvedla, že škody po tomto výpadku zřejmě vysoké nebudou, protože těžba o vánočních svátcích by byla stejně omezená. 

Těžební společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Na konci roku 2019 ukončila těžbu v Dole Lazy v Orlové. Uhlí těží ještě na Karvnisku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih.

Postupný útlum ale v budoucnu čeká i ostatní doly. Majitelem společnosti je od roku 2018 prostřednictvím podniku Prisko stát. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v dolech na Karvinsku pracuje zhruba 8500 lidí.