OKD po hackerském útoku obnovilo těžbu v dolech. Škody údajně nebudou velké

Společnost OKD podle plánu obnovila těžbu ve svých dolech na Karvinsku, kterou v pondělí ukončila z bezpečnostních důvodů po hackerském útoku na firemní počítačovou síť. Potvrdil to mluvčí těžební společnosti Ivo Čelechovský. OKD těžbu obnovilo poté, co vytvořilo oddělenou interní počítačovou síť. Škody by podle vedení firmy neměly být velké.

Plně funkční oddělená síť vznikla během vánočních svátků ve spolupráci s externími firmami, které pro OKD zajišťují provoz počítačové sítě. „Bude mimo jiné monitorovat výskyt zaměstnanců v jednotlivých porubech a pracovištích, ovládání a kontrolu vybraných strojních zařízení v podzemí, ale i například systémy pro vypínání přívodu elektrické energie v případě nepřípustné koncentrace důlních plynů či kontrolovanou evidenci výbušnin určených pro trhací práce,“ uvedl Čelechovský.

Mluvčí společnosti už dříve řekl, že během svátků měl být v podniku omezený provoz a firma v té době neměla v plánu těžit. Znamená to, že škody,  které hackerský útok způsobil, pravděpodobně nebudou velké. 

Útok bezpečnost horníků neohrozil

První útok škodlivého kódu na firmu podle Čelechovského přišel už v pátek 20. prosince. Účelem bylo vytvoření vstupního bodu, pomoci kterého pak o dva dny později kolem 22:00 nastal hlavní útok. Virus napadl a ochromil celou infrastrukturu těžební společnosti.

Bezpečnost horníků ale útok hackerů údajně neohrozil. Čidla, která v podzemí hlídají výskyt metanu, jsou vedena samostatně mimo hlavní síť, a tak ani po útoku počítačovým virem nepřestala fungovat.

OKD bude muset všechny stanice znovu naformátovat a obnovit data ze záloh. To by mohlo trvat několik týdnů, možná i měsíce. 

Digitální forenzní tým musí to zařízení zabezpečit v netknutém stavu. Dělají se analýzy, kde vznikl problém.
Ivan Zelinka
Katedra informatiky, VŠB-TU Ostrava

Hackeři zaútočili i na nemocnici v Benešově

Začátkem prosince napadl kryptovirus také počítačový systém benešovské nemocnice. Po útoku nebylo možné spustit přístroje včetně počítačové sítě, plánované operace bylo třeba zrušit. Lékaři by měli začít operovat během ledna. 

„V současné době se nemocnice nachází ve stabilizovaném stavu. Všechny kroky děláme tak, abychom směřovali k tomu, aby dne 30. prosince bylo otevřeno i interní oddělení,“ uvedl už ve čtvrtek mluvčí nemocnice Petr Ballek. Momentálně se pracuje i na plném zprovoznění laboratorního systému. 

Obnova dat v OKD bude časově pravděpodobně náročnější než u benešovské nemocnice, protože infrastruktura společnosti je složitější.