Lidé podporují bývalého starostu Litvínova

Litvínov - V Litvínově na Mostecku se zvedla doslova bouře nevole proti odvolání starosty Milana Šťovíčka. Ten před týdnem doplatil na spory uvnitř zdejší ODS a z radnice musel odejít. To, co se děje od té chvíle ve městě, bylo i pro něj překvapením. Proti jeho odvolání sepisují lidé petici a na dnešním jednání zastupitelstva demonstrovala asi stovka z nich.

Symbolickou červenou kartu dostalo od veřejnosti dvanáct litvínovských zastupitelů, kteří minulý týden zvedli ruku pro odvolání Milana Šťovíčka. Populárního starostu, který získal ve volbách bezkonkurenčně nejvíc hlasů v historii města, potopila část jeho domovské ODS. Ve městě už koluje i petice. Během dvou dnů ji podepsalo asi šest set lidí. Další stovka jich přišla bývalého starostu podpořit na jednání zastupitelstva. „Myslím, že by se proti tomu měl ohradit každý volič, protože se to netýká jen ODS, ale může se to stát kdykoli komukoliv,“ zdůrazňuje předseda petičního výboru Petr Baraňák. „Petice je vyjádřením morální podpory, že za odvolaným starostou stojíme,“ říká jeden z místních obyvatel. „Kdyby lidé mlčeli, tak se asi nic nezmění. Patřím mezi ty, kteří si myslí, že se dá něco změnit zezdola,“ dodává druhý. „To, co dneska bylo na zastupitelstvu, předčilo moje očekávání. Jsem za tu podporu moc rád,“ svěřuje se bývalý starosta Litvínova Milan Šťovíček.

Jednání zastupitelů provázel chaos. Program se jim povedlo schválit až napodruhé. A po vystoupení kritiků radnice skončilo úplně. Zastánci Milana Šťovíčka totiž na protest opustili jednací sál a zastupitelstvo se tak stalo neusnášeníschopným. Nový starosta ho proto ukončil. „Nám káží o morálce za to, že jsme demokraticky odvolali bývalého starostu, ale sami nemají dostatek odvahy, aby tady zůstali,“ kritizuje postoj stoupenců bývalého starosty současný starosta Litvínova Daniel Volák.

Klub ODS, který inicioval Šťovíčkovo odvolání, navíc zřejmě porušil usnesení oblastní rady strany v Mostě. Ta se postavila proti personálním změnám. „O tom jednání nic nevím a zmíněné usnesení mi není známo,“ říká starosta Volák. „Nemá mandát volební strany ODS a vážně poškozuje pozici ODS v zastupitelstvu města Litvínova,“ vysvětluje člen oblastní rady ODS v Mostě Petr Šetl.

Odpůrci vyčítají novému starostovi, že při odvolání starosty Šťovíčka rozhodovaly především zakázky a boj o peníze. Právě Volákova právní kancelář totiž zvítězila před časem ve veřejné soutěži na výhradní
zastupování Litvínova. Starosta Volák v této souvislosti slíbil, že svou činnost ve firmě brzy ukončí.  Bývalý starosta Milan Šťovíček mezitím už vystoupil z klubu zastupitelů ODS, ve straně ale zůstává.