Liberecký kraj posílí autobusové spoje mezi Jabloncem a Prahou

Liberecký kraj přidá se změnou jízdních řádů od neděle 3. září další spoje na vytížené autobusové lince 900 z Jablonce nad Nisou do Prahy. O dva páry autobusů víc bude jezdit ve všedních dnech, jeden pár přidá BusLine, který na trase jezdí v neděli. Posílením provozu reaguje kraj na rostoucí zájem o tuto linku.

Dva nové spoje budou z Jablonce odjíždět v pracovní dny v ráno a v neděli odpoledne, tento spoj bude vyjíždět z Tanvaldu. Z Prahy se budou spoje navíc vracet v pracovní dny o půl osmé a v pět večer a v neděli také v pět večer, ten bude pokračovat až do Tanvaldu. Linka 900 vznikla sloučením regionálních linek mezi Jabloncem, Tanvaldem, Harrachovem a Rokytnicí nad Jizerou a expresní linky Jablonec–Praha, jejíž provoz byl výrazně omezen po koronavirové pandemii. Sloučení spojů tak podle náměstka hejtmana pro dopravu Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) umožnilo spojení Jablonce s Prahou zachovat.

„Mezi Jabloncem nad Nisou a Prahou je linka i nadále v provozu jako expresní. Bonusem propojení je přímé spojení Jablonecka s horskými středisky, ale také rychlejší spojení z hor do Prahy,“ uvedl Otto Pospíšil, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji. 

Všechny jízdenky se dají nově vyřídit on-line

Na trase jede zhruba každé dvě hodiny autobus z Rokytnice nad Jizerou do Prahy a linka je podle Pospíšila posílena o vložené spoje Jablonec–Praha tak, aby spojení druhého největšího města v kraji s Prahou bylo zajištěno každou hodinu. „Z pohledu efektivity se nám toto propojení velmi osvědčilo, ale pochopitelně musíme reagovat na zájem cestujících a obsazenost. Nyní linku posilujeme o nové spoje. S dopravcem BusLine již jednáme o pořízení dalších velkokapacitních patnáctimetrových vozidel na linky do Prahy,“ dodal Pospíšil.

Nejde o jedinou změnu v regionální dopravě v Libereckém kraji, už od pátku 1. září nebude k cestování autobusy a vlaky v kraji potřeba krajská Opuscard, využít mohou cestující mobilní aplikaci IDOLKA, ale například také bankovní kartu, In Kartu Českých drah nebo pražskou Lítačku. Lidé nemusí chodit na přepážku, vše včetně nákupu týdenních či měsíčních jízdenek mohou nově vyřídit on-line prostřednictvím mobilní aplikace a e-shopu. Všechny jednotlivé jízdenky budou přestupní, opatřené QR kódem.