Lesy ČR se vrátily k myšlence na své hlavní sídlo ze dřeva. Proti původním plánům se ale prodraží

UDÁLOSTI: Bude to největší dřevěná administrativní budova v zemi a bude stát víc než miliardu (zdroj: ČT24)

Lesy České republiky se vracejí k ambicióznímu projektu svého nového sídla v Hradci Králové. Projekt na masivní dřevostavbu nechá však státní podnik přepracovat. Samotné myšlenky dřevostavby se ale dál drží. Považuje ji za vhodnou propagaci dřeva jako obnovitelného zdroje. Připouští ovšem, že se oproti dřívějším plánům nejspíše prodraží.

Nové sídlo Lesů ČR v Hradci Králové bude největší dřevěnou administrativní budovou v Česku. Stát bude přes miliardu korun. Státní podnik chce ale nechat přepracovat projekt starý již šest let. Tendr na úpravy vypíše v dubnu. „Měl by to být energeticky nenáročný pasivní dům,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Státní lesy získaly v minulosti na své plánované sídlo stavební povolení. Protože se ale stavět nezačalo, nakonec povolení propadlo. Vedení města nicméně myšlenku na administrativní budovu ze dřeva podporuje. „Žijeme v mýtu, že dřevostavba znamená rodinný dům či chalupa. Ale dřevostavba může mít parametry i administrativní budovy, a budeme jedině rádi, když Hradec Králové tuto stavbu případně přivítá,“ řekl náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP 09).

Nyní se podnik k myšlence na dřevěné sídlo vrátil. Za inspiraci považuje třeba Skandinávii, kde státní správa dřevostavby využívá. „Pozitivních přínosů je mnoho, zadržování uhlíku v těchto stavbách, využití suroviny v místě a nevyvážení z naší republiky,“ řekl o dřevěných budovách lesník Milan Zerzán.

Podle mluvčí Jouklové by měla být nová budova hotová do poloviny roku 2025. Připustila, že nakonec bude nejspíše stát víc, než byla původně rozpočtovaná miliarda. „Původní investice měla dosáhnout miliardy korun, ale projekt se musí aktualizovat, takže očekáváme jinou cenu, o něco vyšší,“ řekla.