TÉMA

Dřevostavba

Dřevo jako „materiál budoucnosti“. Vláda navrhuje jeho lepší využití

Lepší využití dřeva navrhuje strategie, kterou projednala vláda. Více by se ho mělo zpracovávat přímo v Česku. Ekologové kritizují fakt, že část suroviny končí v zahraničí bez většího užitku. Stát chce třeba zjednodušit pravidla pro dřevostavby.
14. 7. 2024|

Lesy ČR se vrátily k myšlence na své hlavní sídlo ze dřeva. Proti původním plánům se ale prodraží

Lesy České republiky se vracejí k ambicióznímu projektu svého nového sídla v Hradci Králové. Projekt na masivní dřevostavbu nechá však státní podnik přepracovat. Samotné myšlenky dřevostavby se ale dál drží. Považuje ji za vhodnou propagaci dřeva jako obnovitelného zdroje. Připouští ovšem, že se oproti dřívějším plánům nejspíše prodraží.
12. 3. 2023|

Cena dřeva stoupá. S oslabením kůrovce a poklesem těžby předpokládají dřevaři další zdražení

Dramaticky a rychle roste cena dřeva, která v posledních letech vytrvale klesala. V Česku pocítí nejvíc zdražení právě stavebníci, za víc ale nakoupí i ti, kdo dřevem topí. Za nárůstem stojí hlad po stavebním materiálu v Americe, ale i snížení těžby v tuzemsku, za kterým je oslabení kůrovcové kalamity. Populace brouka je však tak velká, že bude českým lesům působit problémy i v dalších letech.
28. 8. 2021|

Cena dřeva jde strmě nahoru, dopady vnímají stavaři a truhláři

Cena dřeva zaznamenává enormní nárůst. Oproti loňsku je vyšší více než o třetinu. Každý měsíc navíc dál skokově roste. Dopad je zjevný ve stavebnictví, truhlářské výrobě i přepravě zboží. To vše se prodražuje. Například dřevostavba nyní oproti loňsku vyjde o zhruba půl milionu korun dražší.
22. 6. 2021|