Cena dřeva stoupá. S oslabením kůrovce a poklesem těžby předpokládají dřevaři další zdražení

Události: Dřevo zdražuje (zdroj: ČT24)

Dramaticky a rychle roste cena dřeva, která v posledních letech vytrvale klesala. V Česku pocítí nejvíc zdražení právě stavebníci, za víc ale nakoupí i ti, kdo dřevem topí. Za nárůstem stojí hlad po stavebním materiálu v Americe, ale i snížení těžby v tuzemsku, za kterým je oslabení kůrovcové kalamity. Populace brouka je však tak velká, že bude českým lesům působit problémy i v dalších letech.

Naložené kamiony odjíždí jeden za druhým z loketských lesů. Podobná situace panuje i v několik stovek kilometrů vzdáleném Opočně. Přestože podnikání se dřevem v posledních letech nepřinášelo moc úspěchů, teď jde na odbyt tolik materiálu, že se na volné vagony čeká přes týden.

„Jsme rádi za to, že zájem je. Když vezmeme dva roky zpátky, tak nebyl vůbec žádný,“ uvedl vedoucí lesní správy Opočno Milan Vondřejc z Lesů Colloredo-Mansfeld. „Není problém toto dřevo umístit a prodat,“ souhlasil vedoucí lesní výroby Loketských městských lesů Jaroslav Adámek.

Míří třeba do firmy, která z něj vyrábí sedačky a další nábytek. S nedostatkem se ale změnila cena, některé druhy dřevotřísky zdražily za rok o dvacet procent. „Na trhu není dostatek naprosto ničeho. A když je, tak je to za opravdu enormní ceny, které se šponují do úplně nesmyslných výšin,“ popsal jednatel firmy Lumco Martin Lukáš.

Po letech nadbytku tak může být dřeva i nedostatek, hlavně toho kvalitního. Lesníci dosud těžili víceméně jen stromy napadané kůrovcem, zbavovali se jich až v Číně. Ceny vzhůru teď táhne poptávka v Americe, která masivně staví a rekonstruuje.

„Nafoukla se tam až dřevěná bublina, ceny vyletěly. Mají v oblibě dřevostavby, vytlačily ceny globálně nahoru. Nyní pozorujeme růst ceny dřeva i v České republice,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Vydělat na tom můžou ti, kdo si udělali zásoby, anebo je kalamita zasáhla až nakonec. „Odbyt je rychlejší a samozřejmě na to i navazují ceny. Zřejmě ho bude, i kůrovcového dřeva, v budoucnosti nedostatek,“ předpokládá Adámek.

Zvyšují se ceny všech druhů dřeva, ale rozdílnou rychlostí

Během kalamity se ceny dřeva propadly zhruba na polovinu, od konce minulého roku opět rostou. Liší se ale podle sortimentu. Nejvíc je to vidět u kvalitního materiálu pro stavebnictví. Proti loňskému minimu podražil kubík víc než o 600 korun a během několika měsíců se jeho hodnota vrátila na úroveň roku 2015.

Cena palivového dřeva se zvýšila také, ale ne tak výrazně. Metr krychlový stojí v průměru 473 korun, asi o 30 korun víc. V minulosti se ale dřevo na topení prodávalo i za více než 800 korun.

Kácení polevuje

Turbulentním vývojem prochází celé lesní hospodářství. Těžba se za poslední roky více než zdvojnásobila na téměř 36 milionů kubíků, 95 procent přitom tvořilo dřevo napadené nebo poškozené. Letos poprvé po čtyřech letech by ale kácení nemělo být rekordní. Podle Lesů ČR je kalamita na většině míst, s výjimkou severních Čech, za vrcholem.

Celorepublikově pomáhá počasí – pozdější nástup jara, vlhčí léto a skoro žádné teplotní extrémy. Na většině míst by už kůrovec měl přestat napadat další stromy. Státní lesy vytěžily letos zatím o 12 procent méně a snižují i odhad pro zbytek roku. „Těžíme méně než v předchozím roce, protože se postupně daří zvládnout kalamitu téměř ve všech regionech,“ řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Dřevaři však upozorňují, že ačkoliv se situace lepší, do zdravých mají české lesy daleko.  „V porovnání s kalamitními roky se situace zlepšila. Nicméně pokud bychom to porovnávali se stavem před kalamitou, tak se stále jedná o katastrofu,“ uzavřel předseda think tanku Czech Forest Jan Příhoda.