Dochází materiál na opravu domů na jižní Moravě. Ceny stavebnin jdou navíc obecně nahoru

Události ČT: Obcím, které postihlo tornádo, chybí stavební materiál (zdroj: ČT24)

Lidem i firmám z jižní Moravy, které ve čtvrtek večer zasáhlo ničivé tornádo, začíná docházet stavební materiál na opravu svých domů či provozoven. Stavebninám chybějí dřevěné latě, či dokonce i obyčejné hřebíky. Jako problém se však ukazuje například i cena materiálu, výrazně roste například cena dřeva. Vedení Jihomoravského kraje už jedná s firmami, aby postižený region upřednostnily, některé dokonce samy nabízejí pomoc.

Stavební materiál v mnoha případech podražil i o desítky procent. Mnohem větší problém je však jeho nedostatek. „Snažím se jednat s těmi firmami, které jsou schopny zabezpečit stavební materiál, aby ho neprodávaly někam do zahraničí nebo na nějaké podřadnější stavby, které počkají, ale aby se alokovaly právě v tomto regionu,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). 

Podle hejtmana jsou potřeba hlavně dřevěné latě na zastřešení objektů. „Průběžně se samozřejmě bude řešit i ten další materiál a na tom pracujeme. Ty firmy, se kterými jsem v kontaktu, tak opravdu neřeší marži, nechtějí na tom vydělat, spíš nám samy oznamují, že se budou snažit ty marže držet na té provozní hladině,“ dodal hejtman. 

„Cena některých materiálů jako oceli, cementu nebo dřeva nastoupala do závratných výšin. Od ledna letošního roku se cena zvýšila řádově o sto procent,“ uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. Potvrdil také, že i svaz se bude snažit pomoci hejtmanovi v tom, aby se do regionu dostal potřebný materiál včas. 

Pokud jde o stavební firmy, Nouza řekl, že na jižní Moravě je jich dostatek. Podle něj se podniky dokážou situaci přizpůsobit, některé totiž mají po covidové pandemii méně zakázek, než je obvyklé. 

Prodejnám dochází zásoby

Lidem v postižených obcích nyní při opravách domů chybí například střešní krytina. Podle prodejců je ale teď největším problémem sehnat dřevo. Například v jedné prodejně stavebnin v Hodoníně měli v pondělí už jenom pár palet střešních latí, většina přitom už byla rezervována.

„Už před touto katastrofou byl velký nedostatek, došlo k velikému zdražení různých stavebních materiálů, tohoto materiálu je opravdu nedostatek. Mobilizujeme všechny dodavatele, pily,“ uvedla vedoucí prodejny Pro-doma stavebniny Hodonín Hana Bábíková.

Podle ní je však nyní i nedostatek železa, a to v celé Evropě. Chybí například i obyčejné hřebíky. 

Pomoc od Lesů ČR nebo z javořické pily

Naopak v Mikulčicích ještě většinu potřebného zboží mají. „Je to sice na hraně, ale nějak se to stíhá,“ popsal aktuální situaci majitel firmy ŠP Rakostav Mikulčice Pavel Šagát.  

I v Mikulčicích však počítají s tím, že brzy bude chybět dřevo. Lidé i firmy ale doufají, že jim vypomůžou Lesy České republiky. Majitelům poničených domů už přislíbily 50 kubíků na nový krov nebo finanční dar. Pomoci se rozhodla třeba také Pila Javořice z Prostějovska. Do obcí doveze dřevo za zhruba milion korun.