Lesy ČR kácením poničily studánku v rezervaci Psí kuchyně. Dřevo ale podle podniku nelze odvézt

Pokácené stromy u Psí kuchyně poníčily studánku (zdroj: ČT224)

Lesy České republiky pokácely nebezpečné stromy v přírodní rezervaci Psí kuchyně u Litomyšle. Kmeny ale zatarasily cestu k místní vysvěcené studánce a poničily také její přístřešek. Kvůli tomu se teď turisté k prameni nedostanou. Jenže státní podnik stromy odklidit nechce, odvolává se na bezpečnost návštěvníků a přísnou ochranu přírody.

Studánkolog Petr Vomáčka zaregistroval do národní databáze více než 1600 studánek a pramenišť. U té v rezervaci Psí kuchyně byla lavička a přístupová lávka. Lesy ČR tam ale pokácely rizikové stromy, které místo zničily. 

Vomáčka se obrátil na Lesní správu Svitavy. „Nejdříve mi dávali naději, že studánku obnoví. V půlce října mi ale napsali, že studánku obnovovat nebudou, protože ochrana přírody je nadřazená nad ochranou jejich drobného majetku,“ uvedl.

„V této lokalitě je vyhlášená takzvaná bezzásahovost, což znamená, že les se tady nechává samovolnému vývoji. Lokalita byla značně zanedbaná, stromy byly v různé fázi rozpadu,“ vysvětlil lesní správce Rostislav Žampach. 

Kraj není proti obnově studánky

Na pokácení stromů lesníci dostali povolení od Krajského úřadu v Pardubicích. Stanovil i podmínky, například že se stromy smí kácet jen u cest. Teď úředníci říkají, že s obnovou studánky nemají problém.

„Je ale nutno podotknout, že toto obnovování musí být provedeno citlivě a ve vhodnou vegetační dobu s respektem k danému přírodnímu území,“ vysvětlil mluvčí krajského úřadu Dominik Barták.

Lesy České republiky se ale obnově studánky brání s tím, že v okolí je stále řada nebezpečných stromů, na které se už povolení ke kácení nevztahuje. „Podmínkou ochrany přírody je, že zde nebude provedeno další kácení nad rámec dopadové vzdálenosti stromů, tedy 35 metrů od místní komunikace,“ uvedl Žampach. 

Jako smírné řešení tak podnik nabízí vybudování studánky na jiném místě, mimo přírodní rezervaci.