Kromě divoké přírody a nepřelidněných půjčoven lodí láká letos Dyje i na dostatek vody

Vodáci na jihu Moravy (zdroj: ČT24)

Díky upouštění vodních nádrží letos přeje sezona vodákům i na jižní Moravě, která většinou tolik možností nenabízí. Letos už ale mohli po letech sjet celou Svratku nebo Oslavu. Nové úseky nabízí i Dyje. Instruktoři ale nabádají začátečníky k opatrnosti.

Nejčastěji splouvaný úsek na řece Dyji začíná pod Znojmem a končí u Novomlýnských nádrží, dlouhý je padesát kilometrů. V tomto úseku je mezi Krhovicemi a Hevlínem rezervace Meandry Dyje, která nabízí přírodu bez jakékoli známky civilizace. Navíc je úsek bez jezů.

Pod Novomlýnskými nádržemi odbočuje Zámecká Dyje, která protéká parkem Lednicko-valtického areálu a po jedenácti kilometrech se opět vrací do Dyje.

Pod Krhovickým jezem loni v červenci sahala voda sotva po kotníky. Letos je hladina na stejném místě mnohem výš. „Chvílemi bylo té vody v podstatě víc, než bychom si přáli. Byly i dny, kdy jsme lodě vůbec nepůjčovali, a pak bylo několik dnů, kdy jsme důrazně nedoporučili, aby jezdili rodiče s dětmi,“ přiblížil vedoucí Vodáckého oddílu Neptun Znojmo David Gros.

Na Dyji projedou vodáci po letech i třicetikilometrovým úsekem z rakouského Raabsu do Podhradí nad Dyjí. Na meandrech za Znojmem už nemusí, jako ještě loni, přenášet lodě.

Vodáci, kteří zvolí několikadenní výlet, mohou využít tábořiště ve Vranově, Horkce nebo v Pasohlávkách, kde je kempů hned několik.

Dostatek vody má také Oslava i Svratka

Díky vodě z Víru byla letos po několika letech sjízdná i řeka Svratka až do Brna. Vodáci se ale v červnu mohli vydat také na Oslavu. Té zase pomohlo upouštění vodní nádrže Mostiště.

„Byla to situace, která reagovala na červnové srážky. Uvolňovali jsme hladiny vodních nádrží, abychom předešli povodním, což se nám na řadě míst podařilo,“ vysvětlil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Naplněnost vodních nádrží
Zdroj: ČT24

Rozvodněné řeky braly životy

Vodáci ale letos na některých místech riskovali i po vyhlášení povodňových stupňů. Dva přišli o život při sjíždění Vsetínské Bečvy, další na Hodonínsku a Šumpersku. Instruktoři i Povodí Moravy proto vždy vyzývají k osobní zodpovědnosti a sledování aktuálních průtoků na webu.