Konec koupání v kašně. Brno zpřísnilo pravidla na prostranství u Janáčkova divadla

Brno zakázalo koupání v kašně a také pohyb na skateboardech a kolečkových bruslích na prostranství u Janáčkova divadla. Vodní prvek v horkých dnech využívaly především děti. Město muselo řešit časté poruchy fontány a rozbité obklady.

Na prostranství před Janáčkovým divadlem je kromě zeleně kašna, menší fontány, ale také místo s kamenným posezením. Fontánu využívají v teplých dnech lidé pro koupání, na místě lze vidět lidi na skateboardech či bruslích.

Kvůli tomu město muselo řešit několik problémů. „Měli jsme častější poruchy fontány. Upravovali jsme trávník nebo závlahový systém, řešili jsme rozbité obklady, odstraňovali jsme graffiti,“ vyjmenoval mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Městu vznikly desetitisícové škody. Terčem vandalů se nedávno stala i historicky chráněná a nově zrekonstruovaná budova divadla. „Před čtrnácti dny nám vandalové rozbili na terase tady zeď, vidíte, že ty travertinové obklady jsou rozbité, máme jich rozbito asi třicet. Vzniklá škoda je tři sta tisíc korun,“ řekl vedoucí správy divadelních budov Vlastimil Fabišík. Navzdory kamerám a kontrolám městské policie je viníky obtížné dopadnout.

Veřejná zeleň města Brna, která je správcem místa, umístila k prostranství v pondělí ráno provozní řád. U kašny nebo vodních prvků je sice možné se osvěžit, ale není povoleno se v nich koupat jak lidem, tak psům nebo dalším zvířatům. V místě se nikdo nesmí pohybovat na skateboardu nebo kolečkových bruslích a nelze tam vjíždět motorovými vozidly bez povolení.

Zakázané je také rozdělávání ohně, používání zábavní pyrotechniky či úmyslné poškozování a znečišťování veřejné plochy včetně vybavení. V případě nerespektování řádu může vlastník i správce uživatele vykázat z prostoru. „Za úmyslné poškození nebo za škodu vzniklou nerespektováním provozního řádu nese odpovědnost v plné výši každý návštěvník,“ zdůraznil Filip Poňuchálek.