Kino Scala a Divadlo Bolka Polívky přerušily provoz kvůli narušené statice střechy

Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala s okamžitou platností přerušily provoz, zatím do 24. února. Důvodem je narušená statika střechy. Posudek statika vznikl v souvislosti s rekonstrukcí divadla, kterou připravuje město Brno. Provoz Baru Scala a Univerzitního obchodu Scalanterie zůstává zachovaný. Nacházejí se v části objektu, které se poruchy nosné konstrukce netýkají.

Konstrukce železobetonových vazníků střechy nad sály divadla i kina Scala je v nevyhovujícím stavu, potřebuje stabilizaci a opravu, oznámila Masarykova univerzita, která ve stavebně propojeném komplexu provozuje kino.

Odborníci ze stavební fakulty nyní spolu se statikem zjišťují, zda lze po dílčích opatřeních udržet provoz obou kulturních zařízení do konce aktuální sezony. „Nájemci v této části objektu, tedy Divadlo Bolka Polívky a Masarykova univerzita, byli o vzniklé situaci informováni a bylo jim doporučeno, aby do doby, než budou opatření přijata, zastavili provoz pro veřejnost,“ uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Zavřeno, dokud se problém nevyřeší

Do divadla se vchází z Jakubského náměstí, do kina s podzemním sálem z Moravského náměstí. Jde však o jeden stavebně propojený blok budov. Vlastnická práva ke stavbě drží podle katastru nemovitostí částečně město Brno, částečně akciová společnost Dům Scala.

Na zprávu z města zareagovali provozovatelé obou kulturních zařízení ihned. „Masarykova univerzita nemůže akceptovat sebemenší riziko ohrožení zdraví v prostorách, které užívá, proto se rozhodla provoz Univerzitního kina Scala pro veřejnost přerušit, a to až do vyřešení této záležitosti ze strany majitele objektu,“ řekl mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Divadlo vrátí vstupné

Hrát se zatím nebude ani v Polívkově divadle, zatím do 24. února. „Pevně doufáme, že se během této doby podaří nalézt řešení. Děkujeme divákům za pochopení a věříme, že v této pro nás výjimečné situaci jejich přízeň neztratíme,“ uvedla projektová ředitelka Simona Kostrhunová. Za všechna zrušená představení bude divadlo vracet divákům vstupné.

Dočasné přerušení provozu se dotkne také naplánovaných akcí pro veřejnost v kině, stejně jako kurzů filozofické fakulty v sále Scaly.