Aby si děti měly kde hrát. Města opravují a staví nová hřiště

V Břeclavi začali s opravami dětských hřišť – po odborné revizi dostali pracovníci technických služeb za úkol zajistit větší bezpečnost na herních prvcích a vyčistit jejich okolí. Hotovo by měli mít koncem září. Na nová hřiště se pak můžou těšit děti například v Brně-Lesné.

Hrad s průlezkami je oblíbenou atrakcí dětí v Břeclavi. Aby byla bezpečná, musí procházet pravidelnou revizí. Na základě výsledků kontrol se teď technici ve městě pustili do údržby a oprav. „Pochybení jsou především u dopadových ploch. Pod houpačkami, různými herními prvky, je potřeba přerýt dopadovou plochu, aby nebyla příliš tvrdá,“ vysvětlil Jakub Hrubý z Technických služeb Břeclav.

Kontejnery s pískem postupně Technické služby přistaví na dvaadvaceti plochách ve městě. Spolu s kořeny a nerovnostmi zmizí z okolí houpaček i plevel nebo různé ostré hrany. „Cokoliv, co by dětem mohlo ublížit. To znamená zakryté šrouby, zakryté nýty,“ řekl Jakub Nývlt.

Hřiště pro malé i velké na Lesné

Mimo běžné opravy vznikají ve městech také hřiště nová. Například v Brechtově ulici na brněnské Lesné. Hotové by mělo být nejpozději v listopadu. „Hřiště nebude jenom pro malé děti, bude mít i relaxační pobytovou plochu. Budou tu kyvadlové houpačky a také trampolína a velká pyramida, po které se bude dát lézt, a samozřejmě velké pískoviště,“ popsal starosta části Brno-sever Martin Maleček (Hnutí SOL). Místním už nově slouží i opravené hřiště v nedaleké Ježkově ulici. Na polopropustném povrchu přibyly branky na malý fotbal a lavičky.

Vizualizace nového hřiště v Brně-Lesné
Zdroj: MČ Brno-sever