Úřady zavřely domov pro seniory ve Vacově. Chyběl mu personál

Domov pro seniory ve Vacově skončil (zdroj: ČT24)

Stát zavřel domov pro seniory ve Vacově na jihu Čech, hlavním důvodem byl podle úřadů nedostatek personálu. Bezmála pětadvacet klientů tak ze dne na den zůstalo bez péče. Náhradní ubytování jim proto zajistil Jihočeský kraj, který chce případ ještě došetřit.

Není to ani týden, kdy stát rozhodl, že zavře soukromý domov pro seniory ve Vacově. Čtyřiadvacet lidí bylo rázem bez péče. Majitelům pak odebral krajský úřad registraci kvůli tomu, že v zařízení chyběl na čtyřiadvacetihodinovou službu personál.

„Nedostatek zdravotního personálu. Inspekce práce a sociálních věcí zjistila, že tam je i nedostatek personálu týkající se sociální péče,“ popsala důvody uzavření domova náměstkyně jihočeského hejtmana Lucie Kozlová (ODS).

Provozovatelé výtky odmítli

Podle majitelů žili jejich klienti spokojeně a péči o ně nepodceňovali. „Léky podávala vždycky všeobecná zdravotní sestra. Vždycky na to vydávání léků tam byla,“ uvedli provozovatelé Domova pro seniory Vacov manželé Kabrnovi.

Úřady si za nedostatky ale stojí a domov je podle nich přes upozornění neodstranil. „Že jsme údajně dělali malé nápravy nebo žádné,“ poznamenali Kabrnovi, kteří pochybení popřeli. „Je to úplně obráceně,“ dodali.

O odebrání registrace rozhodovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. „Kraj během pár hodin přestěhoval seniory do náhradních zařízení,“ konstatoval Petr Kabrna. Podle Kozlové „na tom někteří klienti nejsou ani moc fyzicky dobře“, klienty přesunuté do krajských zařízení proto chce navštívit.

Výměna názorů mezi provozovateli a úřady zatím nebere konce. Majitel nyní například řeší, co bude s budovou, na kterou si vzal úvěr.