Jáchymovští zastupitelé odvolali starostu, novým je opoziční zastupitel Kaucký

Jáchymov má nového starostu Jiřího Kauckého (Volba pro Jáchymov). Zvolili ho zastupitelé poté, co odvolali jeho předchůdce Michala Baláže (Jáchymov v obrazech). Na vypjaté jednání zastupitelstva, které následovalo po tom, co se místostarostka Lada Baranek (Náš Jáchymov) přidala k dosavadní opozici, dohlížela policie. Původní koalice a opozice se lišily hlavně v postoji k projektu nového apartmánového komplexu. Nově zvolené vedení města je na rozdíl od lidí kolem odvolaného starosty ochotno jednat s investorem.

V Jáchymově se díky změně postoje místostarostky Baranek dostala k moci dosavadní opozice. Odvolání starosty Baláže i zvolení Kauckého prošlo většinou osmi z čtrnácti hlasů. Na pozici místostarostky zůstala Lada Baranek, dalším místostarostou se stal František Holý (Místní).

Kaucký před hlasováním kritizoval vedení města za to, že nefunguje, neudělalo žádnou práci a nejednalo s opozicí. Má podle něj podíl na tom, že vztahy mezi obyvateli města jsou vyhrocené. Napjaté vztahy byly na jednání patrné. Někteří diváci z řad veřejnosti vulgárně pokřikovali na zastupitele, uklidňovat je museli policisté.

Baláž se kritice bránil, poukázal, že opozice neuvedla žádný konkrétní důvod, proč by měl skončit. Lada Baranek se k situaci nevyjádřila, pouze odmítla výzvu uskupení Náš Jáchymov, za něž byla zvolena, aby rezignovala. 

Jáchymovští politici se v poslední době přeli zejména kvůli rozdílným přístupům k záměru soukromého investora postavit ve městě apartmánový komplex Bratrství. Zatímco dosavadní koalice v čele s Balážem byla proti záměru výstavby, opozice chtěla s investorem dále jednat.

Za projektem stojí klínovecký skiareál a firma Bratrství. Chtějí v prostoru bývalého pracovního tábora Bratrství postavit apartmány asi pro dva tisíce lidí. Zastupitelé dosavadní koalice považovali za jediné správné řešení od těchto nevýhodných smluv odstoupit.

Po komunálních volbách v roce 2022 získalo nejvíce hlasů hnutí Jáchymov v obrazech. Získalo pět křesel v patnáctičlenném zastupitelstvu. Nejvíce hlasů obdržel Michal Baláž, který se stal starostou. Vítězné hnutí uzavřelo koalici se stranou Náš Jáchymov, která dostala tři křesla v zastupitelstvu. Lídryně hnutí Lada Baranek se stala místostarostkou. Společně vytvořili koalici o osmi mandátech. V opozici skončilo hnutí Místních se čtyřmi mandáty a Volba pro Jáchymov, která získala tři zastupitele.