Hasiči budili obyvatele semilského paneláku – museli ven, uprostřed domu hořelo

Semily – Z šestipatrového panelového domu v Semilech evakuovali ráno hasiči 25 lidí. Ohrožoval je dým, který se šířil od požáru uprostřed budovy. Majitel bytu, kde hořelo, utrpěl popáleniny, záchranná služba ho proto odvezla do nemocnice. Dalšího obyvatele domu lékaři ošetřili poté, co se nadýchal zplodin.

Požár v semilském paneláku vypukl brzy ráno, před šestou hodinou zavolali hasiče lidé, kteří si všimli, že se z okna ve třetím patře valí hustý černý dým. Hasiči vybavení dýchací technikou odvedli z domu obyvatele, kteří potom nalezli útočiště v nedaleké základní škole.

Dva z 25 evakuovaných skončili v péči lékařů, čtyřiapadesátiletého majitele bytu, kde začalo hořet, odvezli do nemocnice. Zranění utrpěl, když se pokoušel ještě před příjezdem hasičů požár zlikvidovat vlastními silami. „Měl popáleniny prvního stupně na zápěstí a v obličeji a nadýchal se kouře,“ uvedla mluvčí hasičů Lenka Markovičová.

Samotné hašení potom netrvalo příliš dlouho. „Požár byl lokalizován v 6:28 hodin,“ oznámila mluvčí. Asi hodinu a půl ještě hasiči likvidovali poslední plameny, potom se již mohli obyvatelé budovy vrátit domů.

Příčinu požáru zatím hasiči neznají. Oheň způsobil 30tisícovou škodu. „V bytě ve třetím patře kompletně vyhořel jeden z pokojů a druhý je velmi poškozen,“ upřesnil řídící důstojník hasičů Petr Farský.