Dva bytové domy v Sokolově budou hlídat domovníci

V Sokolově začnou od příštího týdne ve dvou panelových domech sloužit domovníci. Jedná se o projekt městské policie, který má zvýšit pocit bezpečí obyvatel v domech a jejich okolí a posílit také ochranu veřejného pořádku. Na tříletý preventivní projekt dostalo město dotaci z evropských fondů.

Domovníci-preventisté budou obsluhovat dva městské domy, věžový třináctipatrový ve Slavíčkově ulici a dům seniorů v ulici Jiřího z Poděbrad, kde žijí dohromady zhruba čtyři stovky lidí. V těchto budovách jsou už zřízeny takzvané recepce, kde budou domovníci ve směnném provozu vykonávat službu. Obsluhovat budou také kamerový systém.

Celkem devět nových preventistů bude zajišťovat pořádek, bezpečnost a služby, včetně poskytování první pomoci. Zabránit by měli také ve vstupu cizím lidem. Budou si umět poradit i s každodenními záležitostmi týkajícími se chodu bytového domu. S novým projektem byli seznámeni také obyvatelé. Jejich ohlasy byly podle vedení radnice ve většině kladné.

Pomoc seniorům

„Dům Jiřího z Poděbrad byl vybrán proto, že to kdysi býval dům s pečovatelskou službou a bydlí tam dodnes spousta starších lidí, kteří mají specifické potřeby. Může tam být zdravotní problém, takže třeba když přijede sanitka, tak budeme přesně vědět, kdo volá, a dopravit je přímo do toho domu. Od některých domů budeme mít i po domluvě klíče," řekl velitel městské policie Radek Neděla.

Mezi novými domovníky jsou také obyvatelé samotných domů. Podle pracovníka Vlastimila Schovance, který bydlí v objektu v ulici Jiřího z Poděbrad, je to výhoda. „Takový domovník zná dobře místní prostředí i většinu obyvatel, kteří mu tak budou více důvěřovat,“ řekl.

Sokolov získal na tříletý projekt podle starosty města Petra Kubise (ANO) dotaci patnáct milionů korun z operačního programu Zaměstnanost plus. Dotace uhradí náklady spojené s vybudováním recepce včetně stavebních úprav domů i mzdové náklady. Dalších téměř jeden a půl milionu korun přispěje město.