D1 u Brna je v místě tragické nehody už plně průjezdná

Nehoda na D1 u Brna zavřela dálnici (zdroj: ČT24)

Dálnice D1 u Brna ve směru na Ostravu byla od rána neprůjezdná kvůli nehodě kamionu a dodávky. Její řidič srážku nepřežil a zemřel před příjezdem záchranářů. Policisté obnovili provoz alespoň jedním pruhem o půl jedenácté, o pětačtyřicet minut později už byla dálnice průjezdná bez omezení. Za nehodou se ve směru na Brno vytvořila až dvacetikilometrová kolona, přetížené byly objízdné trasy. Kolony se před polednem začaly zvolna rozjíždět.

Tragická nehoda se stala na 193. kilometru nedaleko sjezdu do Vídeňské ulice. Řidič dodávky nedobrzdil před omezením a zezadu narazil do kamionu. Zasahovaly všechny složky záchranářů. „Na místě byl jeden člověk, kterému naši záchranáři už nemohli pomoct,“ řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby JMK Lukáš Dvořáček.

Kolem deváté hodiny policisté začali jedním pruhem pouštět řidiče osobních aut, aby se dostali z kolony. Po půlhodině jej znovu uzavřeli, aby mohli zaklíněná auta od sebe odtrhnout a vyprostit mrtvého řidiče. Jeden pruh opět zprůjezdnili v půl jedenácté. 

Další dvě nehody v koloně

Policisté odkláněli dopravu na sjezdu Kývalka na 182. kilometru. Vyzvali řidiče, aby jezdili opatrně, včas vytvářeli záchranářskou uličkou a počítali s tím, že jsou přetížené také objízdné trasy. „Také apelujeme na řidiče, aby byli pozorní, nechávali si před sebou bezpečnou vzdálenost a při dojíždění do kolony zapnuli výstražná světla,“ řekl policejní mluvčí David Chaloupka.

V koloně za nehodou na 175. kilometru se auta srazila ještě ve dvou případech, nehody složitou situaci ještě komplikují. V jednom z těchto případů také narazila dodávka zezadu do kamionu a hasiči museli řidiče vyprostit. Záchranáři ho odvezli do nemocnice s lehkým zraněním.