Celníci zadrželi na Rychnovsku kamion, který převážel nepovolené léky na erekci

Celníci zadrželi na Rychnovsku polský kamion, ve kterém našli skoro 150 tisíc tablet léku Kamagra na podporu erekce, který ale není v Česku ani EU registrovaný. Proto může být vážným rizikem pro zdraví člověka. Pachateli kvůli tomu hrozí až osm let vězení a také propadnutí majetku.

Celníci při namátkové kontrole u obce Chábory zastavili 13. prosince nákladní vůz s polskou značkou, který řídil dvacetiletý Polák. „Na dotaz celníků, co přepravuje, sdělil, že pouze zboží uvedené v přepravních dokladech,“ uvedla mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj Jitka Fajstavrová.

Jenže celníci našli také osm papírových krabic bez etiket uložených na dřevěné paletě zpevněné průsvitnou plastovou fólií. „Náklad podle dokladů směřoval ze Slovenska přes Českou republiku na území našich severních sousedů,“ uvedla mluvčí.

Podle informací ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv není u neregistrovaných léčivých přípravků často znám jejich původ nebo přesné složení. Jsou často nabízeny konečným spotřebitelům prostřednictvím různých e-shopů a tyto preparáty mohou být vážným rizikem pro zdraví člověka.