Čakovice chtějí prodloužit metro z Letňan. Stanice by mohla být v areálu Avie

Čakovice chtějí prodloužit metro z Letňan (zdroj: ČT24)

Linka metra C by jednou mohla vést až do Čakovic. O prodloužení z Letňan usiluje vedení čakovické radnice. Konečná stanice by podle starosty Alexandera Lochmana (Pro Prahu) mohla být v areálu Avie, kde firma do budoucna plánuje výstavbu. Návrh už radnice uvedla v rámci jednání o změně územního plánu. Zda by se metro prodloužilo, bude ale záležet i na Praze a investorovi výstavby.

Čakovice poukazují především na to, že v případě výstavby přibydou v této oblasti tisíce nových obyvatel. V areálu Avie by jich prý mělo být více než 6000, další lidé by metro využívali ze spádové oblasti, například z Vinoře, Kbel či Miškovic a rovněž by tam dojížděli Středočeši.

„To máte nějakých 60 000 lidí. To už je důvod, abychom jim nabídli důstojný způsob dopravy. A metro je nejrychlejší a nejkomfortnější způsob,“ domnívá se Lochman. Radnice už podala svou připomínku v rámci žádosti změny územního plánu, kterou iniciovala Avia. Zároveň by ráda, aby vlastník v rámci pozemku chystaného k zástavbě vytvořil územní rezervu, na které by stanice mohla vzniknout. 

S developerem Čakovice prý ještě konkrétně nejednaly. „Stavba stanice by ale klidně mohla být PPP projekt, kdy je do něj zapojen soukromý investor,“ uvedl starosta. „Zároveň se plánuje pražský okruh i na severu Prahy. Metro by se tak přiblížilo k okruhu a dalo by se tam udělat velké záchytné parkoviště P+R,“ dodal šéfredaktor webu MHD86 Ondřej Matěj Hrubeš. 

Možné umístění stanice metra Čakovice
Zdroj: ČT24

Podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) je nápad k zamyšlení. „Vždy jsme otevřeni jednání o ekologickém způsobu dopravy do rozvíjejících se lokalit,“ uvedl. Pokud by se ale Praha rozhodla návrhem zabývat, bude muset být vypracována řada studií, mezi nimi například studie proveditelnosti nebo demografická studie. To vše může trvat i desítky let. 

Na trase metra C se z Ládví do Letňan jezdí od 8. května 2008. U stanice je autobusový terminál, ale v minulosti bylo její umístění často kritizované, neboť stojí mimo zástavbu. Samotná linka C měří 22,425 kilometru a je na ní 20 stanic. Dojet z Letňan na Háje trvá 36 minut.