Brno rozdělilo padesáti rodinám bez domova byty. Komu, rozhodlo losování

Padesát rodin ohrožených bezdomovectvím dostane do konce roku byty v Brně. Vedení města vylosovalo konkrétní nájemníky z více než čtyř stovek zájemců. První desítka rodin se nastěhuje v srpnu.

Do losování město vybralo přes pět set rodin v bytové nouzi, všechny s malými dětmi. Pomoc nabídlo třeba lidem, kteří kvůli tomu, že nemají kde bydlet, museli svěřit děti do ústavní péče. Díky novým bytům by měli žít zase pohromadě.

Mezi vylosovanými jsou ale i ti, kteří žijí dlouhodobě v nevyhovujících podmínkách, například na komerčních ubytovnách nebo tam, kde jim hrozí vystěhování. Momentálně má pro ně město připravených pětadvacet bytů, o dalších se jedná. 

  • Lůžková sociální zařízení 482
  • Noční krizová centra 33
  • Komerční ubytovny 689
  • Jiné instituce 231
  • Lidé venku 515
  • Celkem 1950

  • Zdroj: Magistrát města Brna

Město zatím vylosovalo 50 rodin. Byty jim teprve přidělí. „Párování bytů a rodin nás teprve čeká. Budeme s nimi vést pohovory a byty přidělíme podle jejich potřeb. Snažit se budeme, aby byli co nejvíce spokojení,“ řekl Martin Freund, brněnský zastupitel pro sociální začleňování.

Nájemníci budou platit sociální nájemné, které je 40 korun za metr čtvereční. Byty jsou rozděleny do tří kategorií podle velikosti, protože i rodiny zařazené do toho projektu jsou různě velké, mají různý počet členů. Porota tedy vybírala ze tří různých košů. Město vybralo ještě deset náhradníků a stovku rodin bude dlouhodobě sledovat.

V Brně je podle Martina Freunda nadbytek volných bytů. Město jedná s jednotlivými městskými částmi o jejich poskytnutí. „Některé spolupracují lépe, jiné ne. Úspěšně jednáme například s Brnem-střed a sever a také s Novým Lískovcem,“ říká Martin Freund.

  •  Cíle do konce roku 2018
  • - přidělit 150 obecních bytů
    - ubytovat 87 domácností na soukromém trhu
    - o 135 sociálních bytů víc
  •  
  • Financování
  • - 800 mil. Kč z EU
    - 20 mil. Kč město Brno
  • Zdroj: Magistrát města Brna

Armáda spásy v Brně přiděluje byty lidem bez domova už dva roky. „Za dva roky jsme přidělili padesát bytů ve čtyřech městských částech. Naše zkušenosti jsou velmi dobré,“ říká Pavel Kosorin z Armády spásy Brno. Brněnskému projektu Rapid Rehausing ředitel Armády spásy fandí. „Vybírat losem je dobré řešení. Lidé potřebují byty rychle a toto řešení je nejrychlejší,“ vysvětluje Kosorin.

Rada města také schválila návrh nájemní smlouvy pro sociální byty. Mezi podmínky pro nájemníky patří například spolupráce s organizací IQ Roma servis nebo souhlas s institutem náhradního příjemce u dávek na bydlení, tedy že dávky  na bydlení půjdou přímo městu jako majiteli bytu. Nájemní smlouvu na byt dostanou noví majitelé na rok. Když ji nebudou dodržovat, bude je moci město hned vystěhovat.

Brněnský projekt je v Česku ojedinělý

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Brno chválí. „Jsem vděčná, že se k takovému experimentu odvážilo. Je to dobrá cesta,“ řekla ministryně Marksová. Podobný projekt v České republice zatím žádná obec nezkoušela. Města a obce podle ministryně příliš nechtějí problém lidí bez domova řešit. „Řada obcí se stará hlavně o opravy silnic a kanálů a to je vše,“ dodala Michaela Marksová.

Do roku 2018 chce Brno podle svého Strategického plánu sociálního začleňování přidělit lidem bez domova sto padesát bytů.

Přidělování bytů sociálně slabým bylo i tématem vysílání ČT24 (zdroj: ČT24)