Boží Dar je proti vyhlášení CHKO Krušné hory. Připomínky má i kraj

Události v regionech: Boží Dar proti vyhlášení CHKO Krušné hory (zdroj: ČT24)

Boží dar stupňuje nátlak proti vzniku chráněné krajinné oblasti Krušné hory. Lokalitu chce vyhlásit ministerstvo životního prostředí do dvou let. K projektu můžou vlastníci pozemků, města, obce i kraj zasílat připomínky až do konce října.

Zhruba dvanáct set kilometrů čtverečních v Krušných horách se má do dvou let stát chráněnou krajinnou oblastí. Kategoricky proti je Boží Dar. Vládě už město zaslalo několik dopisů. Ten poslední ve středu odpoledne. V něm politiky vyzývá, aby celý proces vzniku chráněné krajinné oblasti zastavili.

„Zatíží to naše lesní hospodářství. Ekonomicky to omezí i místní obyvatele, podnikatele, obyvatelé budou muset o všechno žádat nový orgán,“ řekl Pavel Beran z Městského úřadu Boží Dar.

Město může podle mluvčí resortu Veroniky Krejčí podat své připomínky a námitky v řádném termínu a ministerstvo se jimi bude zabývat.

Podle radnice přírodu v okolí už město chrání dostatečně. Naopak podle vedení obce Potůčky pozitiva převažují. „Hlavně ucelenou ochranu přírody, která si to tady zaslouží. Pomoc profesionálů, kteří by nám mohli pomoci řešit různé problémy, a regulace různých stavebních záměrů,“ vyjmenovává očekávané přínosy starosta Potůček Vlastimil Ondra (nestr.).

Devět připomínek už poslal také Karlovarský kraj. Týkají se například silnic uvnitř CHKO. Kvůli ochraně by se nesměly solit. „V oblasti žijí a pohybují se tisíce lidí a je nemyslitelné, aby se tranzitní silniční přeprava ocitla bez ošetřené silnice solí,“ míní vedoucí dispečer Údržby silnic Karlovarského kraje Josef Bulka.

Jedná se hlavně o části silnice první třídy z Jáchymova na Boží Dar. A pak také spojnice do severních Čech.

„V odůvodněných případech může dojít k nějakým drobným změnám, ale toto taky nelze předvídat,“ doplnila mluvčí resortu. Termín vyhodnocení připomínek zatím není jasný, záležet bude na jejich počtu.